Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıllık Almanya devlet tahvilleri, Ukrayna ve Gazze’deki krizlerin hafiflemesinin ardından, 4 gündür ilk kez düşüş yaşadı.

10 yıllık tahvil faizi, Almanya bu hafta  4 milyar euroluk (5.4 milyar dolar) tahvil ihalesi açmadan önce, rekor düşük seviyeden tekrar yükseldi. Rusya, savaş uçaklarının Ukrayna sınırındaki tatbikatlarını 8 Ağustos’ta durdurduğunu açıklarken Mısır,İsrail ile Gazze Şeridi’ndeki militanlar arasında bir ateşkes için arabuluculuk yaptı. Bu gelişmeleren güvenli varlıklara olan talebi azalttı.  ABD’nin Irak’ta düzenlendiği hava saldırıları bu talebi artırmıştı. Ekonomistler bu hafta yayınlanacak bir raporun euro bölgesindeki büyümenin 2. çeyrekte yavaşladığını göstereceğini tahmin ediyor.

Paris’te bulunan BNP Paribas SA stratejisti Patrick Jacq “ Jeopolitik durum iyiye gidiyor. Bu da güvenli varlıklara kaçışı azaltan bir gelişme. Ama Ukrayna ve diğer kriz bölgelerindeki durumun sabit olmadığını unutmamak gerek. Riskler,faizlerin yükselmesiyle sınırlı olacaktır” dedi.

10 yıllık gösterge tahvil faizleri 1 baz puan artarak, Londra saati ile 11:06’da yüzde 1.06 oldu. Faiz geçen hafta yüzde 1.023 ile rekor düşük seviyeyi görmüştü. Mayıs 2024 vadeli yüzde 1.5’lik tahvilin fiyatı 104.07 oldu. 2 yıl vadeli tahvil faizleri ise yatay bir seyirle yüzde 0.006 olarak gerçekleşti. Faiz 1 yılı aşkın bir süredir ilk defa geçen hafta  yüzde 0’ın altına inmişti.

Bloomberg Dünya Tahvil Endeksi’ne göre Alman tahvilleri bu yıl 8 Ağustos’a kadar yüzde 6.3 getiri sağladı. İspanya ve İtalya tahvilleri için ise bu rakam yüzde 9.6.