Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:08'de güncellendi)

Avrupa gösterge petrolü (Brent) fiyatları, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) arz fazlasının piyasayı Ortadoğu'daki tehditlere karşı koruduğunu belirtmesinin ardından, 9 ayın düşüğüne geriledi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) de düştü.

Brent düşüşünü 3. güne taşırken, IEA bu yıl için petrol talebi tahminini düşürdü. Ajans Petrol İhraç Eden Ülkelerin (OPEC) üretiminin 5 ayın yükseğine çıkacağı tahmininde bulundu. Irak'taki kriz Başbakan Maliki'nin görevi halefi Haydar El-Abadi'ye devretmeyi reddetmesinin ardından derinleşti.

Chicago'da bulunan litrader.com kıdemli piyasa stratejisti Bill Baruch " IEA raporu piyasayı oldukça kötü etkiledi. Talep endişesi piyasayı etkiliyor. Ancak arzda ciddi bir sıkıntı olmadıkça WTI'ın 100 doların üzerine kırması için bir gerek yok" dedi.

Eylül vadeli WTI petrolün varil başına fiyatı, Nymex elektronik işlemlerde 40 sent kadar düşerek 97.68 dolara geriledi ve 97.23 dolardan alıcı buldu.Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 8.1 aşağısında seyrediyor. ICE'da Brent petrolü ile WTI arasındaki 6.28 dolar oldu. Fark dün 6.60 olmuştu.

Eylül vadeli Brent petrolün varil başına fiyatı, yüzde 1.1 kadar veya 1.1 dolar gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 103.50 dolar olarak 8 Kasım'dan bu yana en düşüğe geriledi. Tüm kontratlardaki işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 62 üzerinde seyrediyor.

EIA’nın yarın açıklayacağı veri öncesinde Bloomberd anketine katılan 8 analistin tahmin medyanı ABD petrol stoklarının 1.75 milyon varil daralarak 363.9 milayona gerileyeceği yönünde seyrediyor. EIA verilerine göre petrol stokları 1 Ağustos’ta biten haftada 365.6 milyon varile gerileyerek 28 Şubat’tan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

(17:08'de güncellendi)