Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, küresel ekonomideki zayıflama işaretlerinin merkez bankalarının teşvikleri sürdüreceği iddialarını güçlendirmesi ile 8 haftanın en düşük seviyesinden yükselişe geçti.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.7 kadar yükselerek ton başına 6,873 dolar oldu ve Hong Kong saati ile 15:00’te 6,850 dolardan alıcı buldu. Kontrat, dün 6,825 dolar ile kapanış 20 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Bakır bu hafta yüzde 2.2 gerileyerek bu yılki kaybını yüzde 7.1’e genişletti. Bakır bu yılki performansı ile LME’de işlem gören 6 ana metal arasındaki en büyük kaybı kaydetti.

Bu hafta açıklanan ekonomik veriler küresel ekonomik büyümenin yavaşladığını gösterirken, merkez bankalarının teşvikleri sürdüreceği söylentilerini destekledi. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satış verileri beklentilerin altında kalırken Çin’in kredi genişlemesi düşüş gösterdi. Euro Bölgesi’nde büyüme ikinci çeyrekte beklenmedik şekilde yavaşladı ve Japonya ekonomisi daraldı.

LME Endeksi, bu hafta yüzde 1.7 oranında gerileme ile üst üste 3. haftalık düşüşe ilerliyor. Çin Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre Çin’in bakır üretimi geçtiğimiz ay Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştıç

Aralık vadeli bakır kontratları yüzde 0.1 yükselerek New York’ta pound başına 3.117 dolar oldu. Ekim vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda 10 yuan gerileyerek 48,910 yuandan (7,955 dolar) kapanış yaptı.

LME’de alüminyum, kurşun, çinko ve kalay yükselirken nikel yatay seyretti.