Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, zayıf verilerin Çin’in ekonomiyi desteklemek için yeni önlemler alacağı söylentilerini güçlendirmesi ile Mart ayından bu yana en büyük haftalık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor. Malezya ringiti, ülke ekonomik büyümesinin beklenmedik şekilde ivmelenmesinin ardından9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Shanghai Bileşik Endeksi, üst üste 5. haftada da ralli yaparak 14 ayın en uzun süreli kazanç dönemini kaydetti. China Mobile Ltd., cihaz ödeneklerini azaltacağını açıklamasının ardından Hong Kong’ta 5 yılın en büyük yükselişini gösterdi. Rusya hisseleri, 9 Mayıs’tan bu yana en dik artışı kaydetmeye ilerlerken, ruble dolar karşısında bugün yüzde 0.4 değerlendi. Ringit, yüzde 0.7 prim yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 yükselişle Londra saati ile 09:22’de 1,073.96 puan olarak bu haftaki kazancı yüzde 2.7 oranına genişletti. China Securities Journal haberine göre Çin, gecekondu bölgelerinin yeniden inşa edilmesi, tarım sektörü ve küçük ölçekli şirketler için hedef faiz oranında düşüşe gidebilir. İşsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar verilerinın beklentileri karşılayamamasının ABD’de bugün üretici fiyatları ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.

Bangkok’taki DBS Vickers Securities (Thailand) Co. araştırma müdürü Chanpen Sirithanarattanakul, “Çin’in ekonomiyi canlandırmaya yönelik ciddiyeti yatırımcıları destekledi. ABD’deki yavaş toparlanma, faiz oranlarının tahminlerden erken yükseltileceği endişelerini hafifletiyor” diye konuştu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 7.1 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 3.4 artış gösterirken, 14.8 kat değerleme kaydedildi.