GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna sınırında bekleyen Rus yardım konvoyuna Kızıl Haç'ın öncülük etmesi konusunda anlaşılmasının ardından iki ülkenin Dışişleri Bakanları bugün Berlin'de bir araya gelecek.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Alman ve Fransız mevkidaşları ile buluşarak, 15 Ağustos'ta Ukrayna'nın silahlı olduğunu belirttiği Rus konvoyuna saldırması ile artan gerilimi düşürmeye çalışacak. Ukraynalı yetkililer dün sağlanan anlaşma sonucu, Rus yardım konvoyuna Kızıl Haç'ın Uluslararası Komitesi'nin refakat etmesi halinde sınırdan geçmesini onayladılar.

Ukrayna sınırına 10 km uzaklıkta konvoyun bulunduğu mevkide Bloomberg'e konuşan Kızıl Haç basın sözcüsü Galina Balzamova, " Şu an yalnızca siyasi bir karar bekliyoruz. Şimdiye kadar hiçbir şey olmuş değil. Yeni müzakereler de netleşmedi" şeklinde konuştu.

Avrupalı liderler, Rusya'nın Kırım'ı ilhakından bu yana Ukrayna'yı bölen krizin sona ermesi için uğraşıyor. Avrupalı ülkeler bu doğrultuda Rusya'ya karşı ekonomik ve ticari yaptırımlar uygulayarak, ülke ekonomisini resesyona dahi götürebilecek adımlar atmıştı.

Ukrayna sınırının 15 Ağustos'ta yeniden hareketlenmesinin ardından, küresel piyasalar jeopolitik risk nedeniyle gerileme yaşamış, ancak petrol fiyatlarının artması sonucu ABD'deki enerji hisseleri ile birlikte Borsa toparlanmıştı.

Advertisement