Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bakan Yıldız: Kuzey Irak'tan 8.8 milyon varil sevkiyat yapıldı

Bakan Yıldız: Kuzey Irak'tan 8.8 milyon varil sevkiyat yapıldı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına ilişkin "12'inci tanker yüklendi ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı" dedi

Giriş: 29 Ağustos 2014, Cuma 14:10
Güncelleme: 29 Ağustos 2014, Cuma 14:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına ilişkin "12'inci tanker yüklendi ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldı" dedi.

Venezuela Ulaştırma Bakanı Haiman El Troudi ile Bakanlıkta görüşen Yıldız, basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Kuzey Irak'tan sevk edilen petrole ilişkin soru üzerine Yıldız, 12. tankerin yüklendiğini ve 8,8 milyon varillik sevkiyat yapıldığını söyledi.

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nda şu andaki günlük akışın 180-190 bin varil düzeyinde olduğunu ifade eden Yıldız, 2 hafta önce yapılan tadilatla bu miktarın 200-220 bin varillere çıkabileceğini dile getirdi. Yıldız, depolarda da 300-350 bin varil petrol bulunduğunu, bunların da sevkiyata hazır hale geldiğini belirtti.

- "Türkiye arz güvenliğini sağlamak zorunda"

Yıldız, Rusya'dan alınan doğalgazla NATO'da gündeme gelebilecek yaptırımlar konusundaki soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin 3 ülkeden doğalgaz, 3 ülkeden de LNG tedarik ettiğini söyledi. Bakan Yıldız, "Bu konuda bize farklı çözümler önermeyenlerin, farklı bir şey teklif etmeyeceğine inanıyoruz. Türkiye kendi doğalgaz arz güvenliğini sağlamak durumundadır ve yıllık 50 milyar metreküpü bulan yıllık tüketimini karşılamak durumundadır. Önümüzdeki günlerde yeni anlaşmalara da şahit oluruz diye düşünüyorum" dedi.

Mardin'deki elektrik kesintileri konusundaki sorular üzerine Yıldız, faturasını şu veye bu şekilde ödeyemeyenlerin elektriklerinin kesildiğini, giden hatlar üzerinden kaçak elektrik kullanımına da müsaade edilmediğini söyledi.

İyi niyetli protestolardan daha ileri giden bazı eylemler olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Oradaki kardeşlerimizin, sulama birliklerinin, çiftçilerin dağıtım şirketine bir ödeme takvimi teklifinde bulunmaları halinde sonuna kadar bu teklif değerlendirilecektir. 'Biz para ödemeden bu elektriği alalım' denirse bunun doğru bir teklif olmadığına inanıyoruz.

Özellikle tarımsal desteklerle alakalı bloke edilen destek üzerinden elektrik faturalarının talep edilmesi belki de yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla beraber otomatikman tahsile dönüşebilir. Mutlaka doğru bir noktada buluşacağına inanıyorum. Herhangi bir sıkıntı ya da protestoya dönmeden nihayetleneceğine inanıyorum. İlçe ismi vermeden söyleyeyim, 100 birimlik elektriğin 95 biriminin kaçak olarak kullanıldığı yerler var. Bunu normal görmemiz, doğru yorumlamamız uygun değil. Mutlaka üretilen hizmetin bedelinin fatura karşılığı ödenmesi gerekiyor."

Parasını ödemek isteyenlerin elektriğinin verileceğini, ödemeden kaçınan ve ödeme planı sunmayanların elektriklerinin kesik olduğunu dile getiren Yıldız, "Çiftçimizin, 'tarımsal destekten ödemek istiyorum' diye bir satır yazı vermesi halinde elektriği açılacak. Çok miktarda abone var. Bize bir cümle yazmaları yeterli. Tarımsal desteklerin otomatikman elektrik faturalarının ödenmesi şeklinde bir Bakanlar Kurulu kararı da çıkartabiliriz" dedi.

Bakan Yıldız, abonelerden bir tüketim taahhüdü alınması gibi çalışmanın olup olmadığı yönündeki soruya, "Gündemimizde ön fatura çıkartıp vatandaşa göndermek gibi bir çalışma yok" yanıtını verdi.

Yıldız, şirketin yeniden kamuya iadesiyle ilgili bir talep olup olmadığı sorusu üzerine "Özel dağıtım şirketinin 1,4 milyar liralık alacağının 310 milyon liraya bağlanmış olmasına rağmen ödenmemesi, şirketi de sıkıntıya sokar ama biz yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

AA