Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:25'te güncellendi)

Euro dolar karşısında, Japnya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin beklenmedik parasal genişleme politikaları açıklamalarının dünya genelindeki kur piyasalarında olumlu sonuç vermesi ile tarihin en uzun süreli haftalık kayıp dönemini kaydetti.

ABD'de bugün yayımlanacak tarınm dışı istihdam verisinin iyi gelmesinin beklenmesi ile faiz oranlarında artışa yaklaşılacağı yorumları yapılıyor. Bu durum dolar endeksini 14 ayın yükseğine taşıdı. AMB dün beklenmedik şekilde faiz oranını düşürdü ve varlığa dayalı menkul kıymet satın alımı yapılacağını kaydetti. BOJ ise rekor seviyedeki teşviki sabit tutma kararı aldı.

Londra'da bulunan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA kur stratejisti Peter Frank " Politikalarda bazı aşırılıklar var. Piyasa uzun pozisyonlarının az riskli görülmesi nedeni ile doların herkesin tercih ettiği kur olduğu bir yöne doğru gidiyor. Ekonomik görünüm ve Euro Bölgesi arasındaki farklılık ise gece ile gündüz gibi" dedi.

Euro dolar karşısında, dün Temmuz 2013’ten bu yana en zayıf seviyesi 1.2920 dolara gerilemesinin ardından fazla değişmeyerek 1.2959 dolara geldi. Euro bu hafta yüzde 1.3 gerileme gösterdi. Euro üst üste 8 haftalık düşüş ile para biriminin 1999’da ilk işlem görmesinden bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetti.

Yen dolar karşısında, Ekim 2008’den bu yana en zayıf seviyesi 105.71’i görmesinin ardından yatay seyrederek New York saati ile 06:27’de 105.71 yen oldu. Yen euro karşısında büyük bir değişiklik göstermeyerek 136.30 seviyesinde.

(14:25'te güncellendi)