Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya'da mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz ayında aylık bazda yüzde 1.9 yükseldi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 0.4 oranında bir yükseliş görüleceği yönünde seyrediyordu. Veriler, ikinci çeyrekte küçülen Almanya ekonomisinin bundan sonraki dönemi için iyimserlik yaratıyor.

Çalışma günlerine göre düzeltilmiş veriye göre yıllık bazdaki artış ise yüzde 2.5 olarak gerçekleşti. Ortadoğu ve ukrayna krizlerinin vurduğu euro bölgesi ekonomisinin en büyük dayanağı olan Almanya, ikinci çeyrekte yüzde 0.2 küçülmüştü.

Öte yandan Almanya merkez bankası jeopolitik risklerin ikici yar yılda ekonomik büyümeye dönüşe sekte vuracağı uyarısında bulunuyor. Bankanın tahminlerien göre almanya bu yıl yüzde 1.9 büyüyecek. Daha önce açıklanan ayrı bir rapor da Almanya’da imalat siparişlerinin Temmuz'da yüzde 4.6 arttığını göstermişti.

BNP Paribas Avrupa Ekonomisti Evelyn Herrman, fabrika siparişlerindeki artış, aşağı yönlü risklerin ortadan kalktığını gösterdiğini ifade etti.

Temmuz ayı sanayi üretimindeki yüksek artış,  yatırım mallarındaki yüzde 5’lik artışla ve inşaat sektörü kaynaklı yüzde 1.7 oranındaki yükselişle sağlandı.