Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014'ün ikinci çeyreğine ilişkin "İşgücü Maliyeti Endeksi"ni açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 artış gösterdi. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 3,5, inşaat sektöründe yüzde 2,2 ve hizmet sektöründe yüzde 0,3 arttı.

- Saatlik kazanç endeksi

Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan saatlik kazanç endeksi yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 yükseldi. Endeks değerlerindeki artış oranları sanayi sektöründe yüzde 3,3, inşaat sektöründe yüzde 2,8 olarak gerçekleşirken, hizmet sektöründe değişim yaşanmadı.

Saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış yüzde 4,3 ile bilgi ve iletişim sektöründe kaydedildi.

- Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi

İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 arttı. Endeks değerleri; sanayi sektöründe yüzde 5,3, inşaat sektöründe yüzde 2,8 artarken, hizmet sektöründe yüzde 0,2 geriledi.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde bir önceki çeyreğe göre en büyük değişim yüzde 16,2 azalış ile elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretim ve dağıtımı sektöründe gerçekleşti.

AA