Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Afrika'yı sarsan Ebola salgınının tedavisinde hastalığı yenenlerin kanının öncelikli olarak kullanılması gerektiğini belirtti. Hastalığın kesin bir tedavisi ise halen bulunabilmiş değil.

WHO'nun sağlık sistemleri ve yenilik yönetici asistanı Paule Kieny dün yaptığı açıklamada, kan naklinin Batı Afrika'da bazı Ebola hastalarının tedavisinde kullanıldığını ifade etti. Kieny, Birleşmiş Milletler bünyesindeki WHO'nun Ebola'dan etkilenen devletlere yardım ederek, hayatta kalanlardan güvenilir şekilde kan alınmasını ve hastalara nakledilmesini sağlamak için bir sistem kurmaya çalıştığını söyledi.

WHO'nun geçen ay düzenlediği etik panelinde kanıtlanmamış tedavilerin de kullanılabileceği kararının alınmasının ardından, örgüt 2 günlük bir toplantı yaparak bir takım ilaç ve aşıları değerlendirdi. Bazı deneysel aşıların deneme süreçlerinin birkaç ay sürmesi beklenirken, hastalığa karşı doğal antikor içeren hayatta kalanların kanları kullanıma hazır. Ebola salgınına yakalanan 3.900 insanın yüzde 47'sinden fazlası kurtulmayı başardı.

Kieny " Bu yönetim işe yarama şansı var. Ayrıca salgından etkilenen ülkelerde kanın bulunması bir avantaj" dedi.