Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Çin ile serbest ticaret anlaşmasının yıl sonunda imzalanabileceğini söyledi.

Resmi ziyaret için dün Sidney'e gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya gelen Bishop, "Avustralya ile Çin arasında güçlü, olgun, büyüyen bir ilişkinin" olduğunu söyledi. Bishop, "Çin, Avustralya'nın en büyük iki yönlü ticaret ortağıdır. Bu yılın sonunda imzalayacağımız serbest ticaret anlaşması bu ilişkiyi güçlendirecektir" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Yi ise Avustralya'nın daha önce Çin için Asya bölgesinde en önemli anahtar güç olduğunu belirterek, "Çin şu anda Avustralya'nın en yakın dostu olmayabilir ama biz kesinlikle sizin en samimi arkadaşınız olabiliriz" dedi.

İki ülke dışişleri bakanları arasında yapılacak görüşmelerde, ticaret anlaşmasının yanı sıra Suriye ve Irak konusunun da gündeme geleceği belirtildi.

Bishop ve Yi arasında yapılacak görüşmelerin ikinci ayağının Avustralya'nın Brisbane kentinde kasım ayında yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nde gerçekleşeceği bildirildi.

İki ülke arasındaki ticaret görüşmeleri 2005 yılında başlamış ancak tarım ve kamu teşebbüsleri konusunda yaşanan anlaşmazlıklar üzerine durdurulmuştu. Bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye çaba harcayan Avustralya, bu yılın ilk aylarında Japonya ve Kore ile serbest ticaret anlaşması imzalamıştı.