Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:40'ta güncellendi)

Altın Londra'da, yatırımcıların dikkatlerinin iyileşen ABD ekonomisinin görünümüne çevirmeleri ile birlikte, son üç ayın en düşük seviyesine doğru geriledi. Platin son yedi ayın en düşük seviyesine indi ve gümüş Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini test etti.

ABD'de faizlerin artacağına ilişkin beklentiler ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) daha fazla teşvikte bulunacağını duyurması, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin dün 14 ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Bu hafta ABD'de açıklanacak olan perakende satışlar verisinin iyileşmesi bekleniyor. tahvil alımlarını her ay azaltan Fed'de politika yapıcılar 16-17 Eylül'de bir araya gelecek.

Altın, Ukrayna ve Orta Doğu'da gerilimin azalmasının güvenli liman talebini düşürmesi sonucu, bu yıl ilk kez çeyrek dönemde kayıp yaşamaya doğru ilerliyor. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Ukrayna'da ateşkes ve Rus birliklerinin geri çekilmesinin tansiyonu azaltması ile birlikte, Rusya'ya yaptırımları artırma konusunda anlaşmaya varmada güçlük çekiyor. Altın fiyatlarındaki düşüş, metalin bazı teknik analistlerin fiyatların yükselmeye başlayabileceğini düşündüğü seviyelere gelmesine neden oldu.

Çin'in Borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITICS Futures Co. analistlerinden Zhu Runyu, "ABD ekonomisi hızını artırıyor görünüyor ve ABD ve diğer ülkelerin para politikaları farklılaştıkça, dolar bundan yararlanmaya devam ediyor ve bu durum altın üzerinde aşağı baskı oluştutracak," dedi ve "Jeopolitik gerilimler zaman zaman artabilir, ancak şimdilik azalmış görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.1 düşüşle, Londra saati ile 09:36'da, ons başına 1,248.05 dolara indi. Metal dün 1,243.95 dolar ile 5 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,248.40 dolara çıktı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 15 altındaydı.

Altının 14 günlük RSI göstergesi bugün 30.7 seviyesindeydi. Bu göstergenin 30 seviyesinin altına inmesi, teknik grafiklerle çalışan bazı traderlar için, fiyatların yükselmeye hazırlandığı işaretini veriyor.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, düşüş beklentisi ile açılmış pozisyonları işaret ederek, "Bir noktada, kısa pozisyonları kapama rallisi olacak ve bu durum insanları habersiz yakalayacak, ancak bir bütün olarak, bu şu anda yukarı bir hareket için yegane sebep," dedi ve "Piyasalardaki kasvetli hava sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.7 düşüşle ons başına 18.8393 dolar seviyesine indi. Metal 18.8219 dolara kadar inerek 5 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Gümüş destekli exchange traded fonlarındaki varlıklar dün 19,897.5 tona akdar çıkarak Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Platin, ons başına 1,377.21 dolar ile 7 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 düşüşle 1,378.87 dolara geldi. UBS AG, bugünkü raporunda, 1,400 doların altında "değer" olduğunu ve ilave düşüşlerin alım fırsatı oluşturduğunu kaydetti. Metal büyük ölçüde otomobillerin katalitik konvertör parçalarının üretiminde kullanılıyor ve arzda bu yıl Güney Afrika madenlerindeki grevden dolayı aksaklıklar oldu.

palladyum yüzde 0.1 düşüşle ons başına 850.75 dolara geriledi. Fiyatlar 1 Eylül'de, dünyanın en büyük üreticisi Rusya'da arz kaynaklı sıkıntılar olabileceği endişesi ile 912.26 dolara kadar çıkarak 13 yılın zirvesini gördü. Rusya, kendisine karşı uygulanan yaptırımlara, bazı gıda ürünlerinin ithalatını yasaklayarak missilemede bulundu, ancak henüz metaller konusunda bir yaptırıma gidilmesi.

(12:40'ta güncellendi)