Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:35'te güncellendi)

Avrupa hisse senetlerinin önemli bir bölümü, Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesinin ardından yükselirken, tahviller düştü ve Rus rubles, hızlı bir düşüş göstererek yeni dip seviyeleri gördü. Dolar, Fed'in gelecek hafta gerçekleştireceği toplantı öncesi, yatırımcıların ABD'nin faiz görünümünü değerlendirmeleri ile birlikte Kasım ayından bu yana en hızlı haftalık kazancına doğru yönelirken, petrol haftalık kaybını geri aldı ve nikel yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:14'te, yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu ve son altı günde ilk kazancına doğru yönlendi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi ve 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi yükseldi. Aynı vadeli Fransa, Almanya ve İngiltere faizleri en az üç baz puan yükseldi. Rusya para birimi ruble, artırılan yaptırımlarla birlikte, en az 2003'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Dolar yen karşısında altı yılın zirvesine yaklaştıktan sonra kazançlarını geri verdi. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 değer kazandı. Nikel son dört günde ilk kez yükseldi.

Euro Bölgesi'nde bugün sanayi üretimi verisi açıklanacak. Avrupa Birliği (AB) Rusya'ya karşı yaptırımlarını genişletti. AB, içlerinde devlete ait enerji şirketlerinin de bulunduğu 15 firmayı ve 24 kişiyi yasaklılar listesine ekledi. ABD para birimi, ABD'de ekonomik verilerin Fed'in faizleri beklenenden daha önce artırabileceği spekülasyonunu güçlendirmesi ile birlikte, son dört haftada ralli yaptı. Çin'de toplam finansman ve para arzı büyüme verileri tahminlerin gerisinde kalırken, 700 milyar yuan çıkması beklenen yeni krediler Ağustos ayında 702.5 milyar yuan (114.5 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti.

Singapur'da Barclays Plc. Asya-Pasifik Döviz strateji müdürü Mitul Kotecha, "ABD faizlerine ilişkin beklentiler konusunda oldukça önemli bir değişim var," dedi ve "Yüksek ABD faizleri ile birlikte, ABD verilerinin göreceli iyi performansı, doların yukarı yönde hareket etmesine yardımcı oluyor. Şimdilerde ABD para politikası ile Avrupa ve Japonya'nınkiler arasında gerçek bir zıtlık var" şeklinde görüş bildirdi.

(10:35'te güncellendi)