Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine karşı müttefiklerinden destek sözü almak için karşı bölgeye gelen, ABD Dışişleri Bakanı bugün Ankara'da başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olmak üzere bir dizi görüşme yaptı.

Erdoğan-Kerry görüşmesinin ardından yapılan ilk resmi açıklamada iki ülkenin önceden olduğu gibi bundan sonra da bölgedeki tüm terör örgütleri ile ortak mücadele edeceği ifade edildi. 2,5 saat sürdüğü belirtilen görüşmede, terörle mücadele çerçevesinde istihbarat paylaşımının ve Suriye muhalefetine lojistik destek ile insani yardımın devam etmesi teyit edildi.

Bloomberg News'ün haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama Türkiye'nin bölge açısından ehemmiyetinin farkında ve Washington'ın IŞİD ile mücadele planı için Ankara kilit öneme sahip. Ancak terör örgütünün Musul'da kaçırdığı 49 Türk rehine, Ankara'nın IŞİD ile mücadeleye katılmasını zora sokabilir. Bu durumun etkisi en son, Türkiye'nin dün ABD ve bazı bölge ülkelerinin hazırladığı IŞİD'e karşı mücadele bildirisini imzalamamasında görüldü.

Gün içinde mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya gelen John Kerry dün BBC'ye verdiği röportajda rehine sorununa da atıfla " Türkiye bu konuda oldukça faal. Ancak şu an birkaç hassas meseleleri olduğunu biliyorum. Biz bu duruma saygı gösteriyoruz ve onlarla ihtiyatlı bir şekilde çalışacağız" diye konuştu.