İngiltere Kraliçesi referandum öncesinde sessizliğini bozdu
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in referandum için "Umuyorum ki halk geleceği konusunda çok dikkatli düşünecektir" dediği iddia edildi
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in İskoçya'daki bağımsızlık referandumuna dört gün kala sessizliğini bozduğu iddia edildi.
İngiliz medya kuruluşu Sky News'in haberine göre İskoçya'da bulunan 2. Elizabeth'in kilise ziyareti çıkışında yakınındaki birine, "Umuyorum ki halk geleceği konusunda çok dikkatli düşünecektir" dedi.
İskoçya'nın bağımsızlığına karşı çıkanların Kraliçe'den kendilerine destek olmasını istedikleri halde kendisinin taraf olmamayı seçtiği haberleri, İngiliz medyasında daha önce sıklıkla yer almıştı.
Siyasi konularda genelde görüş belirtmeyen Kraliçe 2. Elizabeth, bu yıl İngiliz parlamentosunun yeni yasama yılının açılışında, İngiliz hükümetinin, İskoç parlamentosuna yeni finansal yetkiler vereceğini ve "İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmasını sağlayacağını" belirtmişti.
Referandum yaklaştıkça yapılan anketlerde bağımsızlık yanlılarına desteğin arttığının ortaya çıkması, İngiliz hükümetini ve monarşisini endişelendirmeye devam ediyor. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Kraliçe'yi referandum hakkındaki gelişmelerle ilgili sıklıkla bilgilendirdiği de basına yansıyor.
Bağımsızlık kampanyasının lideri İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond katıldığı bir televizyon programında, İskoçya'nın bağımsız olması durumunda Kraliçe Elizabeth ile olan bağlarının devam edeceğinin altını çizerek, "İskoçya'daki insanların büyük çoğunluğu Kraliçe'nin bağımsız İskoçya'nın başında kalmasını istiyor" ifadesini kullanmıştı.
İskoçya'nın bağımsızlık referandumuna günler kala anket şirketleri kamuoyu yoklamaları yayınlanmaya devam ediyor. ICM şirketin anketine göre, bağımsızlığı destekleyenlerin oranı yüzde 54'ü gösterirken, bağımsızlığa karşı çıkanların oranı yüzde 46'da kaldı.
Sunday Times gazetesi için anket hazırlayan Panelbase'in anketine göre ise referandumda 'hayır' oyu vereceklerin oranı yüzde 50,6, 'evet' oyu vereceklerin oranı ise yüzde 49,4 oranında bulunuyor. Survation şirketinin anketinde de bağımsızlığa 'hayır" diyeceklerin oranı yaklaşık yüzde 54 iken, 'evet' diyenlerin oranı yüzde 46 olarak belirtiliyor. Opinium şirketini hazırladığı ankette, İskoçya'daki seçmenlerin yüzde 53'ü bağımsızlığa karşı, yüzde 47'si bağımsızlık yanlısı görünüyor.
Şirketlerin anketlerinin neredeyse tamamında yüzde 9 ile 11 arasında kararsız seçmenin olması dikkati çekiyor.
18 Eylül'de İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Bağımsızlığa 'evet' sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.