Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, eurodaki düşüşün dünya genelindeki para politikalarında görülen ayrılıklara uyumlu olarak hareket ettiğini ifade etti.

Draghi, “Döviz kurundaki hareket Avrupa’nın para politikası karşısında diğer önemli ülkelerin para politikalarında farklı yollar izlenmesini yansıtıyor. Bizim para politikamız genişletilmiş bir zaman dilimi için uyumlu olmayı sürdürürken, başka ülkelerin para politikaları kademeli olarak ekonomik toparlanmanın ilerlediği açıklaması yapabilirler” diye konuştu.

AMB’nin faiz oranlarında indirim ve bankalar için hedefli uzun vadeli kredi kararlarını da içeren teşvik önlemleri açıkladığı Haziran ayından bu yana Euro dolar karşısında yüzde 6 düşüş kaydetti ve 1 yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor. Merkez bankası yetkilileri bu ay faiz oranını tekrar düşürdüler ve bankanın varlığa dayalı menkul kıymet ve ipotekli tahvil satın alımları yapacağını belirttiler.

Draghi, “Bir yetkiye sahibiz ve kriterlere uymak zorundayız. Yetkimiz çerçevesinde ihtiyaç duyulan her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

AMB yetkiyi, enflasyonun yüzde 2’nin hemen altında tutulması ile fiyat istikrarının sağlanması olarak tanımlıyor. Euro Bölgesi enflasyonunun Ağustos ayında yüzde 0.4 gelmesi ile 5 yılın en zayıf hızı kaydedildi. İkinci çeyrekte bölgedeki ekonomik büyüme durma noktasına geldi.