Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın 2 yıl vadeli tahvilleri, yurtiçi hisse senetlerindeki düşüşün Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) büyümeyi canlandırmak için varlık alımlarını sürdüreceği spekülasyonlarını desteklemesi ile yükselerek faizleri rekor düşük seviyeye itti.  

2 yıl vadeli Japonya tahvil faizi, banka ve ihracatçıların Topix endeksini aşağı çekmesi ve ABD Hazine tahvili faizlerinin bu hafta başında gerilemesi ile 3 baz puan düşüş göstererek yüzde 0.005 seviyesine geldi ve Ağustos 2002’deki 0.01 seviyesinden aşağı inmiş oldu. Japonya Merkez Bankası, bugün satın alma arayışı içinde olduğu 3 trilyon yen (25 milyar dolar) tutarındaki tahvil alımının altında kalarak Nisan 2013’ten bu yana ilk kez böyle bir operasyondaki hedefe ulaşamadı.

Tokyo’da bulunan Okasan Asset Management tahvil işlemleri yöneticisi Satoshi Yamada, “Kısa vadeli tahviller BOJ’un satın alım operasyonu ile çekilirken, küresel tahvil rallisinin yarattığı riskten kaçınılması ile faizler daha da düşük seviyelere indi” dedi.  

Ekim 2016 vadeli yüzde 0.1’lik tahvilin fiyatı 0.059 yükselerek Tokyo saati ile 16:10’da 100.188 seviyesine geldi. 10 yıl vadeli Japonya tahvil faizi 2 baz puan düşüş ile yüzde 0.465 olarak Nisan 2013’ten bu yana en zayıf seviyeye geriledi. 5 yıl vadeli tahvil faizi 2 baz puan inerek yüzde 0.125’e geldi.

BOJ Guvernörü Haruhiko Kuroda, Uluslar arası Para Fonu’nun (IMF) yüzde 2’lik enflasyon hedefine gelecek yıl ulaşılamayacağını belirtmesinin ardından 7 trilyon yen tutarındaki aylık varlık alımlarının genişletilmesi yönünde baskı altına girdi.