Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bilanço testinden kalan bankaların büyük bölümünün cezası, iyi halden dolayı hafifletildi.

Sermaye yetersizliği belirlenen 25 bankadan yalnızca sekizi, sermaye açıklarını kapatamadı ya da açıklarını kapatmaya yönelik AMB'yi tatmin edecek bir plan sunamadı. Bu, 25 milyar euroluk sermaye açığının sadece 6.35 milyar euroluk (8 milyar dolar) bölümünün sorun teşkil ettiği anlamına geliyor. Bir yıllık bir çalışmanın ardından banka inceleme sonuçlarını dün açıklayan AMB, yatırımcıların, bankaların kayıtlarından ziyade, vermek istedikleri anlayışa odaklanmaları gerektiğini kaydetti.

Merkez bankasının Euro Bölgesi'nin finansal denetleyicisi konumunu elde etmesinden bir hafta önce, yetkililer, herhangi bir kötü kredi ve yanlış fiyatlandırılmış varlıkların tam olarak ortaya serilmesi ile birlikte, beş yıl süren finansal kargaşayı sonlandırmaya çalışıyor. AMB itibarını, bankaların temiz olduğu ve sendelemekte olan ekonomiyi destekleme konusunda yeniden rol oynayabileceği konusunda yatırımcıları ikna etmek için attığı bu adıma bağlamış durumda.

Amsterdam'da APG Asset Management'ın fon yöneticilerinden Eli Haroush, "Bazı kimseler, 'caddede kan izi' olmadığından dolayı, bu adımın güvenilir olmadığı sonucuna varmak isteyebilir," dedi ve "Güvenilir olduğunu düşüşünüyorum. Ciddi bir çabaydı ve 2014 yılı boyunca diddi miktarda sermaye koyuldu" şeklinde görüş bildirdi.

Satır Araları

Banka hisseleri bugün değer kazandı. Bloomberg Avrupa Bankaları ve Finansal Hizmetler Endeksi bugün, yüzde 9.5 yükselen Alman Commerzbank AG ve yüzde 7 prim yapan Avusturyalı Erste Group Bank AG öncülüğünde, yüzde 1.1 kadar yükseldi.

AMB'nin raporu, bu yılki tedbirlerin ardından 13 bankanın sermaye açığının olduğunu gösterirken, dipnotları, iki Yunan bankası, iki Sloven bankası ve Belçikalı Dexia SA'dan oluşan beşinin, halihazırda buldukları fonlardan başka fon bulmalarına gerek olmadığını ya da bilançolarını da uygun şekilde daralttıklarını veya daraltmakta olduklarını açıklıyor.

Kalan sekiz bankasnın dördünü İtalyan bankaları oluşturuyor. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA en büyük sermaye açığına sahip banka olurken, bu bankanın ekstra 2.11 milyar euro sermaye bulması gerektiği kaydedildi. Bankai stratejik seçenekleri değerlendirmek için UBS AG ve Citigroup Inc.'yi görevlendirdi.

Londra'da Financial Institutions Advisory & Financial Regulatory Group at Shearman & Sterling LLP'nin küresel başkanı Barney Reynolds, "İçimden gelen bir ses, bunun yeterince güvenilir olduğunu söylüyor," dedi ve "AMB, bankalara, başarmaya çalıştıklarına ulaştırmak için, uzun bir yol aldırdılar. Bu durum, işlerin yolunda gitmesi için yeterli olmalı," şeklinde görüş bildirdi.

Gemicilik Kredileri

Geçen yıl 31 Aralık itibariyle bilançolardaki kredileri mercek altına alan Varlık Kalite İncelemesi'nden geçebilmek için, bankaların en yüksek sermaye kalite göstergesi olan çekirdek sermaye Tier 1 rasyosunun, risk ağırlıklı varlıklara oranının en az yüzde 8 olması gerekiyor. Olumsuz stres testinde, geçme notu yüzde 5.5 idi.

Rapora göre, hiçbir Alman, Fransız ya da İspanyol bankasının ilave sermaye bulması gerekmiyor. incelemede gemicilik sektörüne verilen kredilere dikkat çekilen iki banka olan HSH Nordbank AG ve Commerzbank AG testi geçti.

Londra'da DBRS Ltd. 'nin Avrupa finansal kuruluşlar takımına başkanlık eden Elisabeth Rudman, "Daha fazla ülkeden bankanın sermaye açığı ile birlikte, daha büyük çaplı bir sermaye yetersizlikleri bekliyorduk," dedi ve "İspanya ve Almanya'da daha fazla sermaye yetersizlikleri olabilirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Stres testi değerlendirmedinde, simüle edilmiş resesyon durumunda, bankaların çekirdek sermaye Tier 1 sermayesinin, 263 milyar euro ya da 4 yüzde puanı azalması öngörüldü. Avrupa Merkez Bankası, bu durumda, medyan çekirdek sermaye Tier 1 rasyosunun, yüzde 12.4'ten yüzde 8.3'e düşeceğini belirtti. AMB Denetim Kurulu Başkanı Daniele Nouy, herhangi bir taze sermaye ihtiyacının, özel kaynaklardan sağlanması gerektiğini kaydetti.