Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar euro karşısında, ABD’de politika yapıcıların bu hafta gerçekleşecek toplantıda, tahvil alım programının sonlandırılmasına rağmen, faiz oranlarını genişletilmiş bir süre daha rekor düşük seviyede tutmayı sürdürecekleri iddiaları ile 2 günlük düşüşü koruyor.

Dolar endeksi, traderların ABD merkez bankasının borçlanma maliyetlerini Ekim 2015’e kadar yüzde yükselteceği beklentilerini geçtiğimiz ay sonundaki yüzde 85’lik seviyeden yüzde 49’a düşürmeleri ile Haziran’dan bu yana ilk aylık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Fed iki gün sürecek toplantısına bugün başlayacak.  Yen 16 önemli para biriminin 3’ü hariç tümü karşısında, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) bu hafta açıklayacağı para politikası öncesinde geriledi. Bazı ekonomistler BOJ’un parasal teşvikleri genişleteceği tahmininde bulunuyor. Endonezya rupisi ise zayıfladı.

New York’taki Barclays Plc Döviz stratejistlerinden Yuki Sakasai, “En önemli etken Fed’in açıklamasındaki ton olacak ve ben tonun aşırı tedbirli olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Dolar euro karşısında, geçtiğimiz iki günde yüzde 0.4 gerilemesinin ardından büyük bir değişiklik göstermeyerek Tokyo saati ile 14:34’te 1.2701 dolar seviyesinde yatay seyrediyor.  Dolar yen karşısında, dün 108.38 yene düşerek 8 Ekim’den bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından bugün 107.86 seviyesinde yatay seyrediyor. Yen euro karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 136.96 yen oldu.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, 1,066.48 seviyesinde yatay bir seyir izliyor. Endeksi Ekim ayında yüzde 0.4 geriledi.

Federal Açık Para Piyasası Komitesi (FOMC), Eylül ayı toplantısında tahvil alım programını bu ay bitireceği sinyali vermişti.