Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Işık: Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün asansör

Işık: Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün asansör

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattını bu ay faaliyete geçireceğiz. Sınai gaz tüpleri ve asansör gibi riskli ürün gruplarında izleme sistemleri kuracağız" dedi

Giriş: 04 Kasım 2014, Salı 14:13
Güncelleme: 04 Kasım 2014, Salı 15:53

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Alo 130 Ürün Güvenliği şikayet Hattını bu ay faaliyete geçireceğiz. Sınai gaz tüpleri ve asansör gibi riskli ürün gruplarında izleme sistemleri kuracağız" dedi.

Ekonomi Bakanlığında düzenlenen Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Güvenliği Değerlendirme Kurulu 3. Toplantısında konuşan Işık, güvenli ürünün en temel tüketici hakkı olduğunu söyledi.

Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü ile Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü aracılığıyla 81 ilde 700'ü aşkın denetçiyle ürün güvenliği denetimi yaptıklarını anlatan Işık, bakanlığının sorumluğu olduğu alanlarda yaklaşık 2 bin 500 ürünü denetlediklerini bildirdi.

"Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı"

Işık, 2015-2018 Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Stratejisi Eylem Planını açıkladıklarını hatırlatarak, gelecek 4 yılda piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin 4 ana hedef ve 38 eylem içerdiğini belirtti.

Piyasa denetim ve gözetim uygulamalarını etkinleştirmek, idare ve teknik kapasiteyi arttırmak, taraflarla işbirliği yollarını geliştirmek ve ürün güvenliği hakkında farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Işık, "Kasım ayında Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattını faaliyete geçireceğiz. Önümüzdeki günlerde kamu spotumuzu yayınlayacağız. Sınai gaz tüpleri ve asansör gibi riskli ürün gruplarında izleme sistemleri kuracağız. Gönüllü geri çağırma faaliyetlerine daha fazla önem vereceğiz, hız kazandıracağız. Ürün Güvenliği Haftası dolayısıyla kamuoyunda bilinç oluşmasını sağlayacağız" diye konuştu.

"Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün asansör"

Asansör eylem planını açıkladıklarını anımsatan Işık, bu kapsamda etkin denetim için mevzuat değişikliğine gidileceğini ifade etti. Etkin asansör denetim mekanizmasını geliştiren ve online takip eden bir yapı kurduklarını belirten Işık, kırmızı etiket konusunda yürütülen çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti.

Her asansöre bir kimlik numarası uygulamasının da çok önemli olduğuna işaret eden Işık, şöyle devam etti:

"Bu yıl 61 bin 398 modelde sanayi ürünü denetlendi. Bunlardan 11 bin 207'si uygunsuz bulundu, 791 ürün teste gönderildi, 44 ürün hakkında toplatma kararı alındı. 3 bin 208 üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verildi. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin 2 milyon 196 bin 586 lira idari para cezası uygulandı.

Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları, yüzde 42,41 ile asansörler ve yüzde 25,16 ile ATEX ürünler. Denetlenen ürünlerdeki ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 18,33, yani her 100 üründen 19'u uygunsuz çıkmış. Güvensizliği tespit edilen ve ilana ilişkin mevzuatta belirlenen süreçleri tamamlanan 73 ürün genel müdürlük internet sitesinden ilan edildi."

"Gaz tüpleri, kaplama lastik ve enerji verimliliği de denetlenecek"

Bakan Işık, yerli üreticilerin uluslararası firmalar karşısında adil rekabet edebilmesi için Uzakdoğu menşeli ürünlerin denetimine ağırlık verdiklerini bildirdi. Bu kapsamda 2012'de yüzde 37'si ithal olmak üzere 13 bin 617, 2013'te yüzde 55'i ithal 34 bin 564, 2014'te ise yüzde 56'sı ithal 34 bin 383 ürünün denetlendiğini kaydeden Işık, ithal ürünlerin denetimini sürdüreceklerinin altını çizdi.

Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğünce 900'ü uygunsuz olmak üzere bin 114 ürün denetlendiğini bildiren Işık, uygunsuz ürünlere de 823 lira para cezası kesildiğini ifade etti. Denetlenen 2 bin 475 hazır ambalajlı üründen 281'inin uygunsuz çıktığını belirten Işık, petrol ve petrol ürünlerinde 15 bin 507 ürün denetlendiğini, 8'inin uygunsuz çıktığını ve cezai müeyyidelerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bildirildiğini kaydetti. Sınai ve tıbbi gaz tüpleri, kaplama lastik ve enerji verimliliği konularında da denetim projeleri yürüttüklerini dile getiren Işık, kasım sonunda denetim personeli sınavı gerçekleştireceklerini açıkladı.

"Bal reklamlarında problem var"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de gıda, gıda maddeleriyle temas eden madde ve malzemelerin, yem, gübre, bitki koruma ve tıbbi veteriner ürünlerinin bakanlıklarının kontrolünde olduğunu belirterek, 30 bin kişilik personelin güvenilir gıda üretimi, temini ve sunumuyla sorumlu olduğunu ifade etti.

Eker, 41'i bakanlığa ait olmak üzere 100'ün üzerinde laboratuvarın bu kapsamda çalıştığına değinerek, "2013 yılında gıdayla ilgili 514 bin denetim yapıldı, bu sayı 10 yıl önce 30 bindi. 2014 Ekim ayı itibariyle 475 bin denetim yapıldı. 2009'da Alo 174 Gıda Hattı kurduk, 1 milyon 293 bin çağrı aldık" dedi.

Televizyonlardaki bal reklamlarına dikkati çeken Eker, "Birçoğunda problem var, bunlarla daha etkin mücadele etmeliyiz. Gıda maddeleri evde kullanılan herhangi bir elektrikli alet gibi değil daha farklı tanıtım, reklam ve mevzuat hazırlanması lazım. Gıda maddeleriyle ilgili suistimale neden olabilecek açıkların kapatılması lazım" ifadelerini kullandı.

AA