Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının ikinci çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış olarak büyüdüğünü belirterek, Avrupa'daki borç krizinin merkezindeki ülkenin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en kötü resesyonu sonlandırdığını ortaya koydu.

Komisyon Sonbahar Ekonomik Tahmini'nde Yunanistan ekonomisinin bu yıl yüzde 0.6 büyüyeceğini, 2015'te ise GSYH büyümesinin yüzde 2.9'a yükseleceği öngörüsünde bulundu. Bu tahminler Mayıs raporundakilerle aynı olurken, raporda 2016 için yüzde 3.7'lik büyüme beklentisi yer aldı.

2011'den bu yana mevsimsellikten arındırılmış GSYH büyümesi açıklamayan Yunanistan, iş gücünün yüzde 26'sından fazlasını işsiz bırakan 6 yıllık resesyon döneminde ekonomik üretiminin 4'te 1'ini de yitirdi. Resesyon Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Euro Bölgesi'nin ülke için uyguladığı 240 milyar euroluk (300 milyar dolar) kurtarma planı çerçevesindeki bütçe kesintileri ile derinleşmişti.

Raporda "Mevsimsellikten arındırılmış GSYH büyümesi ikinci çeyrekte pozitif oldu ve sağlam bir üçüncü çeyrek rakamı bekleniyor. Toparlanmanın önümüzdeki yıl ivme kazanması bekleniyor. Ancak politikaların uygulanması noktasındaki belirsizliğin 2015'in ilk yarısında yatırım kararlarını etkilemeye devam etmesi bekleniyor" ifadeleri yer aldı.