Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik yavaşlamanın sonlandırılmasına paralel olarak dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin toparlanma hızı önemli göstergelerden biri olma özelliği taşıyor. ABD’de ihracatın rekor seviyeden gerilemesi ile ülkede ticaret açığı Eylül ayında genişledi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre dış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 7.6 büyüyerek 43 milyar dolara ulaştı. Uluslararası satışlardaki düşüş, Avrupa, Latin Amerika ve Japonya’nın geri çekilmesi ile geniş tabanlı oldu.

Yavaşlayan yabancı piyasalar ve dolardaki yükseliş satışlara engel teşkil etmeyi sürdürerek ABD ekonomisinde ticareti olumsuz etkileyecek. Ancak petrol fiyatlarının düşmesi ve istihdamın yükselmesi ile artan tüketici harcamaları ABD’yi yabancı ekonomilerdeki yavaşlamanın etkilerinden koruyabilir.

PNC Financial Services Group Inc. baş ekonomisti Stuart Hoffman, “Küresel ortama ve ABD ekonomisine bakıldığında ticaret açığının genişlemesi beklenebilir. Büyümenin yavaşlayacağına dair bir işaret olarak değil talebin yurtiçine döndüğüne dair bir sinyal olarak algılanabilir” dedi.