Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ara seçimlerden çıkan sonucun ABD'nin İran nükleer programına bakışını değiştirmeyeceğini söyledi.

Kerry, Paris'te Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Judeh ile ikili görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

ABD'de dün yapılan ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluğu sağlamasının, ABD'nin İran nükleer programı konusundaki tavrını değiştirip değiştirmeyeceğine yönelik soruya "herhangi bir değişiklik beklemediği" yanıtını verdi.

Kerry, İran ile 5+1 ülkeleri arasında sürdürülen nükleer müzakereler için belirlenen son tarihte de herhangi bir değişiklik olacağını sanmadığını dile getirdi.

Paris temasları kapsamında gün içinde Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile görüşen Kerry, ardından düzenlediği basın toplantısında İran'ın "barışçıl" sivil nükleer uygulama hakkı olduğuna vurgu yapmıştı.

Müzakereleri İran adına yürüten Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Kerry, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la 9-11 Kasım'da Umman'ın başkenti Muskat'ta bir araya gelecek. Görüşmede, bir sonraki müzakerelerin yeri ve zamanının belirlenmesi bekleniyor.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.