Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:13'te güncellendi)

Brent petrolü, Libyalı yetkililerin Shahara petrol rezervindeki saldırganların ayrıldıklarını ve yeniden üretime başlanacağını belirtmeleri ile, geriledi. .Batı Teksas türü ham petrol (WTI) New York'ta geriledi.

Petrol vadelileri Londra'da yüzde 0.2 geriledi. Libya'daki Shahara petrol sahasının dün uğradığı saldırı nedeniyle üretimin tamamen durarak üretimi tamamen durdurması ve ülkenin arzını üçte bir oranında azaltmasının ardından bugün yetkililer yakında üretime başlanacağını belirtti. Dün Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi ile bir araya gelen Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez "Petrol fiyatlarındaki sert düşüş herkes için endişe verici" dedi.

Saxo Bank analisti Ole Hansen ise "Sharara krizi Libya'daki kaos ortamını ortaya koyuyor. Üretimin ne kadar kırılgan olduğunu gördük" yorumlarını yaptı.

Petrol, küresel arzın talebi aştığı işaretleri ile ayı piyasasında işlem görüyor. Petrol İhrac Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) önde gelen üreticileri, 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştiren ABD ile rekabet etmek amacıyla petrol üretiminin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bıraktı.

Aralık vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Borsasında yerel saat ile 11:46'da 18 sent düşüş ile varil başına 82.77 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 4.27 dolar ile 22 Ekim’den bu yana en düşük seviyede kapanış yaptı, bugün ise 4.32 dolar seviyesinde.

Aralık vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 22 sent düşüşle varil başına 78.46 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 1.49 dolar yükselerek 78.68 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 13 üstünde seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 20 geriledi.

(15:13'te güncellendi)