Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’in plananan satış vergisinin ertelenmesi öncesinde parlamentoyu tasfiye edeceğine yönelik spekülasyonlar ile 7 yılın en düşük seviyesinden yüzde 0.4 uzaklıkta işlem görüyor.

Yen, Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga’nın erken bir seçime hazırlanılmadığı söylemesinin ardından kısa bir süre için yükseldi. Güney Kore vonu dolar karşısında, yendeki düşüşün Japon ihracatlarını daha rekabetçi hale getireceği endişesi ile 1 yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez 1,100 üzerine geriledi. Yeni Zelanda doları önemli para birimleri karşısında, dünyanın en büyük süt ürünleri ihracatçısı Fonterra Cooperative Group Ltd.’nin 2015 yılı süt ödemesi beklentisini değiştirmemesi ile değerlendi.

Londra’daki Monura Holdings Inc. para birimi stratejistlerinden Yujiro Goto, “Vergi artırımında erteleme ve Japonya’da erken seçim olacağı ihtimalleri yükseliyor. Bu durum hisse senetleri için olumlu etki ederken, bu pozitif risk ortamında yen düşecek ve dolar yükselecektir. Zayıf yen ve güçlü dolar trendinde bir değişiklik görmüyorum” dedi.

Yen dolar karşısında büyük bir değişiklik göstermeyerek Tokyo saati ile 14:15’te 115.61 seviyesinde yatay seyrediyor. Yen dün 116.10 ile Ekim 2007’den bu yana en zayıf seviyeyi görmüştü. Yen euro karşısında yüzde 0.2 yükselerek 144.14 yen oldu. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2468 dolardan işlem gördü.