Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs, son bir haftadır düşen petrol fiyatlarının yatırımcı ve traderlar nezdinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu'nun (OPEC) ay sonundaki toplantısında üretimi sabit bırakacağına dair mutabakatı yansıttığını belirtti.

Brent petrolü dün 4 yılın ardından ilk defa varil başına 80 doların altına geriledi. Bankanın emtia araştırmaları bölüm başkanı Jeffrey Currie "Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu OPEC üyeleri, fiyatlardaki çakılma karşısında Kuzey Amerikalı kaya gazı üreticilerinin önce üretimi kesmelerine izin verecek" şeklinde konuştu.

Bloomberg Televizyonu'nun yayınına katılan Currie "27 Kasım'daki OPEC toplantısında üretimde kesintiye gidilmeyeceğini fark etmiş durumda. Suudi Arabistan ve OPEC'in kaya gazı üretimi karşısındaki stratejik konumu düşünüldüğünde OPEC'in geriden gelmesi beklenebilir" yorumlarını yaptı.

Petrol fiyatları OPEC'in en büyük üyelerinin kaya gazı ve küresel talepteki düşüş nedeniyle oluşan arz fazlasını önlemeyeceği yönündeki işaretler ile ayı piyasasına girdi. Bloomberg anketine katılan analistler 12 üyeli Organizasyon'un toplantısında üretinde kesintiye gidip gitmeyeceği noktasında ikiye ayrılmış durumda.

Brent petrolü bu hafta Londra'da yüzde 4.5 gerileyerek varil başına 79.61 dolar oldu. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise varil başına 76.87 dolar seviyesinde.