Çin Merkez Bankası faiz düşürdü
Çin Merkez Bankası (PBOC), borç verme ve mevduat faizlerini, yarından geçerli olmak üzere düşürdü
Çin Merkez Bankası (PBOC), liderlerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisine destek için çabalarını artırmaları ile birlikte, Temmuz 2012'den bu yana ilk kez gösterge faiz oranlarını düşürdü.
PBOC'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bir yıl vadeli mevduat faizi 0.25 yüzde puanı indirilerek yüzde 2.75'e çekilirken, bir yıl vadeli borç verme faizi 0.4 yüzde puanı düşürülerek yüzde 5.6'ya çekildi. Bu indirimler yarından itibaren geçerli olacak.
Faizlerdeki bu indirimler Çin Merkez Bankası'nı, yeni teşvik uygulamalarına giden Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın yanına koydu ve parasal genişleme programını sonlandıran Fed ile ters yönde hareket etmesine neden oldu. Bugüne dek, PBOC, Çin ekonomisinin 1990'dan bu yana en yavaş yıllık büyümesini gerçekleştirmeye yönelmesi ile birlikte, seçici parasal genişleme ve likidite enjeksiyonları üzerine odaklandı.
Hong Kong'da UBS AG baş Çin ekonomisti Wang Tao, "Bu mutlak bir şekilde doğru bir adımdı," dedi ve "Reel faizler, şirketlerin nakit akışlarını ve bilançolarını olumsuz etkileyen ve takipteki alacaklarda artış tehdidi getiren büyüme ve enflasyondaki yavaşlama ile birlikte önemli ölçüde yükseldi" şeklinde görüş belirtti.
Gösterge faiz oranlarındaki indiriö, likidite enjeksiyonları ve zorunlu karşılıklardaki hedefli indirimlerin ardından geldi. PBOC'un Temmuz 2013'te borçlanma maliyetlerinin çoğu üzerindeki kontrolleri azaltmasına karşın, bankalar halen, gösterge faizleri, mortgage dahil krediler için rehber olarak kullanıyor.
Seçici Gevşeme
PBOC, yeni hisse senedi satışlarının gösterge para piyasası faizinin Temmuz ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmesine neden olmasının ardından ortaya çıkan nakit darlığını gidermek için bugün bankacılık sistemine para enjekte etti. PBOC; 6 Kasım'da, ülke bankalarına, yeni oluşturulan ve Orta-vadeli Borç Verme İmkanı olarak adlandırılan bir araçla 769.5 milyar yuan (126 milyar dolar) verdiğini ve bu tutarın 500 milyar yuanının Eylül ve 269.5 milyar yuanının ise Ekim ayında verildiğini teyit etti.
13 Kasım'da açıklanan veriler, ekonomideki yavaşlamanın Ekim ayından derinleştiğini gösterdi. Fabrika üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.7 ile 2009'dan bu yana ikinci en yavaş artışını gerçekleştirirken, makina gibi sabit varlıklara yatırım 2001 yılının Ocak-Ekim döneminden bu yana en düşük artışını yaptı. Perakende satışlardaki artışlar da geçen ay ekonomistlerin tahminlerinin altında kaldı
Merkez Bankası'nın 14 Kasım'da Beijing'de yaptığı açıklamaya göre, toplam finansman Ekim ayında 662.7 milyar yuan düzeyindeydi. Bu tutar, Eylül ayındaki 1.05 trilyon yuandan ve Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanı olan 887.5 milyar yuanın altında kaldı. Yeni yerel para birimi cinsinden krediler 548.3 milyar yuan olurken, M2 para arzı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.6 genişledi.
Bugünkü faiz indirimi, daha fazla borçlanmayı tetikleyebilecek büyüme yanlısı politikalara doğru bir kayışı işaret ediyor. 2009-2013 yılları arasındaki daha önce görülmemiş büyüklükteki krediler, Uluslararası Para Fonu.2na (IMF) göre, diğer ekonomilerde bankacılık krizini tetikleyebilecek oranda bir borç artışına neden oldu.
Çin'in toplam borçları Haziran ayı itibariyle, Standard Chartered Plc'nin hesaplamalarına göre, GSYİH'sının yüzde 251'i seviyesine ulaştı ve 2013'e göre yüzde 234 ve 2008'e göre yüzde 160 arttı.