Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri Çin ve Avrupa'dan gelen ek teşvik sinyalleri ile yükselirken, gösterge endeksler rekor seviyeleri genişletiyor.

Caterpillar yüzde 3.8 prim ile sanayi hisselerindeki yükselişe öncülük etti. Ross Stores, yıllık kar tahminini artırmasının ardından yüzde 6.7 yükseldi. GameStop yıllık kar tahminini düşürmesi nedeniyle yüzde 13 geriledi.

S&P 500 yüzde 0.9 yükselerek, New York saati ile 10'da 2,070.78 seviyesindeydi. Endeks bu hafta yüzde 1.5, yıl genelinde ise yüzde 12 yükseldi. Dow Jones endeksi 161.38 puanlık artışla 17,880.38 puanda. Küçük ölçekli hisselerin yer aldığı Russell 2000 Endeksi yüzde 1 arttı. S&P 500'deki şirketlerin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 51 üstündeydi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, AMB'nin enflasyonun hızlı bir şekilde yükselmesini sağlaması gerektiğini ve bunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulursa, varlık alım programının genişletileceğini söyledi. Draghi bugün Frankfurt'ta yaptığı konuşmada, "Fiyat istikrarını sağlama amacımızın gerektirdiği üzere, enflasyon ve enflasyon beklentilerini mümkün olan en hızlı bir şekilde yükseltmek için gerekeni yapacağız," dedi. Draghi, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin, aşırı düşük olarak gördüğü seviyelere doğru gerilediğini sözlerine ekledi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), liderlerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisine destek için çabalarını artırmaları ile birlikte, Temmuz 2012'den bu yana ilk kez gösterge faiz oranlarını düşürdü. PBOC'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bir yıl vadeli mevduat faizi 0.25 yüzde puanı indirilerek yüzde 2.75'e çekilirken, bir yıl vadeli borç verme faizi 0.4 yüzde puanı düşürülerek yüzde 5.6'ya çekildi. Bu indirimler yarından itibaren geçerli olacak.