Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Apple, Beats müzik hizmetini iOS işletim sistemini kullanan her ürününe ekleyerek, çevrimiçi müzik piyasasının lideri konumunda bulunan Spotify üzerindeki baskıyı artırmaya çalışacak.

Financial Times'ın haberine göre 2015'in başında gerçekleşmesi beklenen bu hamle ile Apple, bu yıl rap sanatçısı Dr. Dre ve Jimmy Iovine'e 3 milyar dolar ödeyerek satın aldığı Beats'i ilk kez aktif olarak kullanmış olacak. Şarkıların internetten doğrudan dinlenilmesini sağlayacak Apple'ın çevrimiçi müzik hizmeti, konuya yakın kaynaklara göre Mart ayında gerçekleşecek bir güncelleme ile başlayabilir. 

Bu adım iTunes üzerinden müzik indirme oranlarının düştüğü dönemde Apple'ın çevrimiçi müzik dünyasına yaptığı ilk ciddi yatırım olacak. Piyasa son zamanlarda dünyaca ünlü Amerikalı pop-country şarkıcısı Taylor Swift'in Spotify ile arasında yaşanan anlaşmazlık ile gündeme gelmişti. 

Apple, önceleri kulaklıkları ile adını duyuran Beats için Mayıs ayında 3 milyar dolar ödemiş ve dijital müzik alanında hakimiyeti yeniden eline geçirmek için ilk adımı atmıştı. Şirketin iTunes ve iPod gelirlerinin azalması, çevrimiçi sektörünün neredeyse tüm mobil cihazlarda kullanılabilen Spotify ve Deezer gibi markalar sayesinde gelişmesi ile ilişkilendiriliyor.

Ancak çevrimiçi müzik alanında da ciddi tartışmalar yaşanıyor. Taylor Swift'in ücret konusunda anlaşmazlık yaşayarak albümlerini Spotify'dan çekmesi, sektördeki tartışmaları yeniden alevlendirmişti. Bazı sanatçılar tarafından emeğe yeterince saygı göstermemekle eleştirilen Spotify'ın CEO'su İsveçli Daniel Ek ise cevap olarak, geçen yıl sanatçılara ve müzik şirketlerine 2 milyar dolar ödediklerini belirtiyor.