Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:12'de güncellendi)

Brent ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, dünya petrol üretiminin üçte birini gerçekleştiren ülkelerin, küresel arz fazlasının neden olduğu düşük fiyatlar karşısında nasıl bir adım atacaklarına karar verecekleri yarınki OPEC toplantısı öncesinde, geriliyor.

Petrol vadelileri, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al Naimi'nin gerileyen fiyatların dengeleneceğini açıklaması ile, Londra'da yüzde 1.3, New York'ta ise yüzde 1.1 geriledi. Venezuela’nın Dışişleri Bakanı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) temsilcisi Rafael Ramirez’in verdiği bilgiye göre Venezuela, Suudi Arabistan, Rusya ve Meksika’dan yetkilileri arasında Viyana’da gerçekleşen görüşmeler petrol üretiminin düşürülmesine ilişkin ortak bir karar alınması ile sonuçlanmadı. Naimi ise Körfez ülkelerinin anlaştığını ve ortak bir tavır alacaklarını belirtti. Öte yandan İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, Suudi mevkidaşı Ali Al Naimi ile Viyana'da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Yalnızca üretimi düşürmeyi konuşmadık. Ancak piyasanın durumu ile ilgili görüştük ve yapılması gerekenler noktasında yakın görüşlere sahibiz" diye konuştu

Petrol, ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştirmesi ve talep artışının yavaşladığına yönelik işaretler ile ayı piyasasına düştü. Bloomberg anketine katılan 20 analist OPEC’in petrol fiyatlarını desteklemek için üretimini azaltması ile ilgili farklı tahminlerde bulundu. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten 12 üyeli grubun günlük 30 milyon varillik resmi bir petrol üretimi hedefi bulunuyor.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 62 sent gerileyerek, New York saati ile 13:34'te varil başına 77.71 dolardan alıcı buldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 19 aşağısında seyrediyor. Kontrat bu yıl yüzde 30 gerilemiş durumda. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.15 dolar seviyesinde.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 38 sent düşüşle varil başına 73.71 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün 1.69 dolar gerileyerek 74.09 dolar ile Eylül 2010’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar bu yıl yüzde 25 düşüş gösterdi.  İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 21 altındaydı.

(21:12'de güncellendi)