Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kanada Savunma Bakanı Rob Nicholson, Ukrayna'ya 5 milyon dolar değerinde askeri teçhizat ve malzeme yardımında bulunacaklarını açıkladı.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Nicholson, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun talebi üzerine hazırlanan yardımın, ay sonuna kadar bir askeri nakliye uçağı ile Ukrayna'ya ulaştırılacağını bildirdi.

Nicholson, yardım paketinin taktik haberleşme sistemleri, patlayıcı mühimmat imha ekipmanları, taktik sağlık malzeme ve ekipmanları, gece görüş sistemleri ve askeri personele kış şartlarında daha rahat manevra imkanı sağlayacak ekipmanlardan oluştuğunu kaydetti.

Yardımda, 30 bin kışlık kaban, 30 bin kışlık pantolon, 70 bin çift askeri bot ve 4 bin 500 çift de eldiven bulunduğunu belirten Bakan Rob Nicholson, "Yardımlarımız, Ukrayna halkının egemenlik mücadelesine olan katkımızı ve bağlılığımızın göstergesidir" ifadesini kullandı.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu yardımlar aynı zamanda, Ukrayna'daki ayrılıkçıların sergilediği şiddete karşı bir tepkidir. Yapılan yardımlar, ülkeyi daha güvenli hale getirmek isteyen Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, askeri yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır" dedi.

İsveç'ten 1.3 milyon dolarlık yardım

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, ülkesinin Ukrayna'nın doğusundaki bölgelere 10 milyon kronlık (1.3 milyon dolar) yardım yapacağını belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, ülkedeki temasları çerçevesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile bir araya geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamada, görüşme sırasında iki ülke arasındaki işbirliğinin yanı sıra, Ukrayna'nın doğu bölgelerindeki durum ve bu bölgelere İsveç'in insani yardım göndermesi meseleleri de ele alındı.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından Wallströt ve Klimkin, ortak basın toplantısı düzenledi. Wallström, son dönemde Ukrayna'da belirgin değişimlerin meydana geldiğini kaydederek, bu ziyaretinin amacının, "Ukrayna'ya dostluk ve destek sinyali vermek" olduğunu belirtti.

Ülkedeki temasları çerçevesinde doğudaki bölgelerin durumu ve bu bölgelere yardım yapılmasına ilişkin meselelerin de ele alındığını kaydeden Wallström, ülkesinin doğudaki bölgelere 10 milyon İsveç kronu (1,3 milyon dolar) miktarında mali yardım yapacağını dile getirdi.

Wallström, Ukrayna'nın ve onun hükumetinin bir çok zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydederek, Ukrayna'nın İsveç yardımıyla güvenebileceğini ifade etti. Wallström, ülkesinin Ukrayna'nın güvenilir dostu olarak kalacağını belirterek, "İsveç'in, Ukrayna'ya yönelik tutumu değişmeyecek ve güvenilir dostu olarak kalacaktır" ifadesini kullandı. Wallström, İsveç'in, yeni kurulacak Ukrayna hükümetinin verimli reformlar yapacağına inandığını kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin de ülkesinin üniter yapı çerçevesindeki toprak bütünlüğü meselesinin uzlaşma konusu bile olamayacağını kaydederek, "Her türlü yorumlara rağmen, bağımsız, egemen, demokratik ve Avrupa Ukraynası tartışılmaz ve bu, herhangi bir tartışma ve uzlaşma konusu bile olamaz" ifadesini kullandı.