Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Peru’da bulunan Antamina bakır madenindeki grevin sona ermesi ile gerileyerek sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük ediyor. Alüminyum, petrolün düşüş göstermesi ile kayıpları genişletti.

BHP Billiton Ltd. ve Glencore Plc’nin Peru’daki bakır ve çinko madeni, üç hafta süren grevin sona ermesi ile gelecek hafta normal operasyonuna devam edecek. Uluslararası Nakır Araştırmaları Grubu’na göre Antamina dünyanın altıncı en büyük madeni olma özelliği taşıyor. Alüminyum, OPEC’in küresel petrol üretimini hafifletmek için harekete geçmemesinin ardından Brent petrolünün 3 yılın en büyük haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanması ile düşüşü 2. güne taşıyor.

Shanghai CIFCO Futures Co. analistlerinden Fang Junfeng, “Sanayi metalleri, emtiada işlem güveninin petrol fiyatlarındaki gerilemeden olumsuz etkilenmesi ile bugün gerilemeye hazırlanıyor.  Bakır, Antamina’da grevin sona ermesi ile fiyatları baskı altında” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 1.1 kadar gerileyerek ton balına 6,486.50 dolar oldu ve Hong Kong saati ile 10:06’da 6,492.50 dolardan işlem gördü. Fiyatlar dün yüzde 0.2 düşerek ton başına 6,557.50 dolar ile 16 Ekim’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Şubat vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 1.5 gerileyerek ton başına 45,950 yuana (7,476 dolar) indi. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 1.3 değer kaybı ile pound başına 2.918 dolardan alıcı buldu. Şükran günü dolayısıyla dün ABD piyasaları kapalıydı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.’ye göre alüminyum fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüşün deflasyonal etkisinin enerji yoğunluklu metalin üretim maliyetlerinin düşeceğine işaret etmesi ile geriledi.

Alüminyum Londra’da yüzde 0.4 kadar düşüş ile ton balına 2,036 dolar seviyesine geldi. Nikel, çinko ve kalay LME’de geriledi.