Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'nın ekonomik sıkıntısı, hizmet sektörü göstergesinin Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmesi ve merkez bankasının rublenin 16 yılın en hızlı değer kaybını durdurmak için piyasaya müdahale etmesi ile birlikte daha da yoğunlaştı.

Ruble, bir iş dünyası göstergesinin Kasım ayında 44.5 ile beklenenden daha düşük seviyeye inmesinin ardından, rekor seviyeye indi ve böylelikle beş gün üst üste rekor seviyeye gerilemiş oldu. Rusya para birimi, son altı günde yüzde 16'dan fazla değer kaybederek 1998 yılındaki temerrütten bu yana en hızlı kaybını yaşamasının ardından, Rusya Merkez Bankası'nın para birimine destek için müdahale ettiğine ilişkin spekülasyonla birlikte sıçrama yaptı. Devlete ait VTB Bank'ın tahvilleri, düşen petrol fiyatlarının bankaların finansmanını olumsuz etkilediğine ilişkin endişeler ile birlikte 0.68 doların altına geriledi.

Brondby, Danimarka'da Danske Bank A/S stratejisti Vladimir Miklashevsky, "Hizmet sektörü verisi, bi,r tren gibi, yaklaşmakta olan resesyonun ışıkları," dedi ve "Hizmet kesimi, tasarruflar ve tüketici harcamalarındaki düşüşün görüldüğü ilk sektör" şeklinde görüş bildirdi.

Rusya'da Ekonomi Bakanlığı dün, 2 trilyon dolar büyüklüğündeki ekonominin gelecek yıl resesyona girebileceği konusunda ilk kez bilgilendirme yaparken, merkez bankasında daha önce görev yapan bir uzman, Ukrayna konusundaki anlaşmazlıktan dolayı uygulanan yaptırımlardan olumsuz etkilenen finans sisteminde "bir miktar panik" olduğundan bahsetti.

Rusya Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, 1 Aralık'ta, 700 milyon dolar sattığını duyurdu. Bu, yaklaşık bir ay önce kuru serbest dalgalanmaya bırakmasından sonra merkez bankasının piyasaya ilk müdahalesi. Moskova'da BCS Financial Group Döviz işlemleri müdürü Alexander Myulberger'e göre, merkez bankası bugün rubleyi korumak için muhtemelen yaklaşık 600 milyon dolar ila 1 milyar dolar harcadı.

Daha Fazla Müdahale

Ruble, hizmet sektörü verisinin açıklanmasının ardından dolar karşısında 54.9090'a inerek rekor seviyeye gerilemesinin ardndan yüzde 1 değer kazanarak 53.3235 seviyesine geldi. Rusya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi son yedi günde 76 baz puan sıçrayarak, bugün yüzde 10.95'e çıktı ve beş yılın en yüksek seviyesini gördü.

Moskova'da Veles Capital LLC işlem müdürü Evgeny Shilenkov, "Merkez Bankası durumu izlediklerini ve rublenin kontrolden çıkmasına izin vermeyeceklerini göstermek için müdahale ediyor," dedi ve "Kavsamsal olarak hiçbir şey değişmedi ve ruble petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonominin durumundan dolayı değer kaybetmeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Rusya'nın döviz rezervleri bu yıl, merkez bankasının müdahale politikasını terk etmeden önce rubleyi desteklemek için dolar ve euro satması ile birlikte, yaklaşık 90 milyar dolar azaldı. Ruble, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya ait Kırım yarımadasını ilhak ettiği tarihten bu yana değerimin üçte birini kaybetti ve bunun sonucu, ruble, Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişen ülke para birimi arasında en fazla değer kaybeden para oldu.

Petrol Etkisi

Rusya'nın Karadeniz bölgesini topraklarına katması, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rus şirketlerine ve bireylere yaptırımlar uygulamasına neden oldu ve böylelikle bu şirket ve kişilerin batılı borçlanma piyasalarına girişleri büyük oranda bloke edildi ve ülkede dolar kıtlığı meydana geldi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşler para biriminin değer kaybetmesini hızlandırırken, zayıf ruble, ülkenin enerji ihracatçılarının lokal bazda kazançlarının artmasını sağladı ve bu durum emtia fiyatlarındaki düşüşlerin etkisinin giderilmesine yardımcı oldu. Rusya hükümeti, bu yılın ilk 10 ayında 1.1 trilyon rublelik bir fazla tespit etti. Bu, bir yıl öncesinin yüzde 85 üzerinde.

Brent petrolü bugün yüzde 0.5 yükselerek varil başına 70.91 dolara çıktı ve bu çeyrekteki zararını yüzde 25'e daralttı.

HSBC Holdings Plc. ve Markit Economics'in bugün açıkladığı Rusya Hizmet Sektörü Faaliyet Endeksi, Ekim ayındaki seviyesi olan 47.4'ten düştü. Bloomberg'in anketine katılan sekiz ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 47.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. 50'nin altı sektörde daralmayı, üstü ise büyümeyi gösteriyor.

Resesyon Yaklaşıyor

Hizmet sektörü verisi, Ekonomi Bakanlığı'nın dün gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) gelecek yıl yüzde 0.8 daralacağı tahmini açıklaması ve VTB Bank'ın danışma kurulu Başkanı Sergey Dubinin'in finans sisteminde "biraz panik" olduğunu söylemesinin ardından geldi.

Londra'da Adam Smith Konferansları tarafından düzenlenen bir bankacılık forumunda konuşan Dubinin, rubledeki düşüşün ve bu yılki dört faiz artışının büyüme ve bankalar için "kötü bir kombinasyon" olduğunu söyledi.

VTB'nin yüzde 9.5 faizli vadesiz tahvilleri, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son iki günde yüzde 10'dan fazla düşerek 0.6841 dolara indi ve faiz yüzde 14.34'e çıkarak rekor kırdı.

Londra'da Royal Bank of Scotland Group Plc Rusya baş ekonomisti Tatiana Orlova, "Para politikasının Ekim sonunda kesin bir şekilde sıkılaştırılması ve rublede süregelen değer kaybı, finans sektöründeki beklentileri etkilyor" dedi.