Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 2015 yılında varlık alımları yapacağı spekülasyonları ile yükseliyor

İspanya tahvilleri, Euro Bölgesi tahvillerindeki yükselişlere öncülük etti. Söz konusu yükselişte Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Ocak 2015’teki toplantıda değerlendirilmek üzere ülke tahvilleri dahil olmak üzere geniş tabanlı bir varlık alımı paketi hazırladığının belirtilmesi etkili oldu.  

Almanya gösterge tahvilleri, dün iki merkez bankası yetkilisinin parasal genişleme olarak bilinen teklifin farklı tahvil çeşitlerini içerecek ve hisse senetlerini kapsamayacak şekilde planlandığını söylemesinin ardından 5 günden bu yana ilk kez yükseliş gösterdi. Euro Bölgesi tahvilleri, dün AMB Başkanı Mario Draghi’nin merkez bankasının enflasyonu desteklemek için genişleme önlemlerinin gerekli olup olmadığını değerlendirmek için gelecek çeyrek döneme kadar bekleyeceğini ifade etmesinin ardından geriledi.

Helsinki’deki Nordea Bank AB analistlerinden Jan von Gerich, “Büyük tablo aslında değişmedi. Bazı insanlar dün AMB’nin harekete geçmesini umuyordu, şimdi bu gelecek yıl olacak. Çevre ve merkez tahvil faizlerinde hala düşük seviyeleri görmedik” dedi.

10 yıl vadeli İspanya tahvil faizi, 5 baz puan veya 0.05 yüzde puan düşerek Londra saati ile 08:37’de yüzde 1.84’e geldi ve 3 Aralık’ta görülen yüzde 1.804’lük rekor düşük seviyeye yaklaştı. Yüzde 2.75’lik Ekim 2024 vadeli tahvilin fiyatı, 1000 euroda (1,234 dolar) 0.465 veya 4.65 euro yükselerek 108.17 oldu. Benzer vadeli İtalyan tahvil faizi beş baz puan düşüş ile yüzde 1.98'e indi.