Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, 2014 yılının sıkıntılı geçirilen son dönemlerinin ardından, politika yapıcılar arasında teşvik paketine yönelik görüş birliği sağlayabilmesi için yedi haftası var.

Dün Euro Bölgesi için parasal genişleme kararının çıkmadığı Yönetim Konseyi toplantısı sonrası, Başkan Draghi, durumun gelecek yılın başında "yeniden değerlendirmeye" alınacağı taahhüdünde bulundu. Görüşmeler hakkında bilgiye sahip iki Euro Bölgesi yetkilisine göre, konsey, 22 Ocak'ta yapılacak bir sonraki para politikası toplantısında, ülke tahvillerini de içeren daha geniş tabanlı bir varlık alım programı için bir teklifi dikkate almayı bekliyor.

Enflasyonun halihazırda beş yılın en düşük seviyesinde olması ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle aşağı enflasyon oranı üzerindeki aşağı baskının daha da artması ile birlikte, politika yapıcıların üzerindeki teşvikleri genişletme baskısı daha da artacak. Draghi, herhangi bir adım konusunda geniş tabanlı bir anlaşmaya ulaşılacağına inandığını, ancak karar alınması için oybirliğine ihtiyaç olmadığını söyledi.

Frankfurt'ta ING-DiBa AG baş ekonomisti Carsten Brzeski, "Sahne açık bir şekilde parasal genişleme için hazırlanıyor," dedi ve "Düşük enflasyon üzerinde süregelen vurgu, en saf Alman paracıların bile nihayetinde parasal genişlemeyi bloke etmesini çok daha zor hale getirecek" şeklinde görüş bildirdi.

Draghi, politika yapıcıların AMB'nin bilanço büyüklüğünü 2012'nin başındaki seviyelere çıkarmayı"bekledikleri" yerine buna "niyet ettiklerini" söyleyerek, olası teşvik için söylemini güçlendirdi.