Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL , ABD'de istihdam verisinin beklentilerin çok üstünde gelmesinin ardından, yüzde 1,4 yükselerek 2,26'nın üzerine çıktı.

ABD'de istihdam Kasım'da 321.000 artarak, Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.  İşsizlik oranı ise yüzde 5.8'de kalarak beklenti düzeyinde gerçekleşti. İstihdam verisi böylece Bloomberg anketindeki en yüksek tahminin 46.000 üstünde geldi. Ekim ayında daha önce 214 bin olarak açıklanan istihdam artışı da, 243.000'e güncellendi.

Gelişen ülke kurları, ABD'den gelen iyi veri sonrası dolar karşısında kayıplarını artırırken, Türk lirası yüzde 0.75 ile en çok değer kaybı yaşayan beşinci gelişen ülke para birimi oldu. Analistler ABD'den gelen iyi verilerin ardından Dolar/TL'de başlayan yukarı yönlü hareketin sürebileceğini ve yıl sonu 2.30'larda kapanış yapılabileceğini ve faiz artışının erkene alınabileceğini ifade ediyorlar. Gelişen ülke kurları arasında dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan ise son dönemde sürekli rekor düşük seviyeleri gören Rus rublesi oldu. Ruble gün içinde dolar karşısında yüzde 4.30 değer kaybetti.

BloombergHT yayınına katılan Phillip Capital FX işlemleri müdürü Mustafa Gözeler daha önce 200 binin üzerindeki verileri olumlu bulurken, şu an 300.000'lere ulaşıldığını ve bunun ABD Merkez Bankası Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın söylediklerini doğrular nitelikte olduğunu belirtti.

Gözeler "Fischer ABD için önemli olanın ülke içindeki durum olduğunu belirtirken, faiz artışı için de ciddi sinyaller vermişti. 250 binin üstünde veriler gelmeye devam ettikçe, genelde piyasanın beklentisi olan 2015 ortasındaki faiz artışının ilk çeyreğe doğru çekilebilir" dedi.

Bu gelişmelerin ışığında da dolardaki güçlenmenin sürmesinin kaçınılmaz olacağını dile getiren Gözeler "Dolar/TL'de 2.30 civarında bir yıl sonu kapanışı bekliyorum ve bu veri de onu doğruluyor" diye konuştu.

BloombergHT yayınına TEB stratejisti Erkin Işık ise, gelen iyi verilerin, ABD'nin küresel büyümedeki yavaşlamadan etkileneceği ve faiz artışını erteleyeceği yönündeki yorumları boşa çıkardığını söyledi.

Işık "ABD ve dünyanın geri kalanındaki ayrışmanın sürmesi, dolardaki güçlenmenin de sürmesini sağlayacaktır. Türkiye'ye bakan yönüyle de, ABD'deki faiz artışının erteleneceğinin fiyatlanması olumlu bir hava yaratmıştı. Ancak o senaryonun gerçekleşmeyeceği anlaşılıyor" diye konuştu.

A1 Capital menkul değerler direktörü Belgin Maviş, Dolar/TL'de 2.27 ve 2.28 bandının zorlanabileceğini ifade ederken, piyasalara son dönemde rehber olan dolar ve petroldeki düşüşün bugün artık anlamı kalmadığını belirtti. Maviş "Dolar bugün yükselerek o zinciri kırmış oldu" dedi.

Dolar/TL saat 19:06 itibariyle yüzde 1,39 yukarıda 2,2628 seviyesinde seyrediyor. BIST 100 ise günü 1,15'lik kayıpla 85,239.92 puandan tamamladı. BIST 100 dünya çapındaki 93 gösterge endeks arasında dolar bazında yüzde 2,46 düşüş ile en ciddi kaybı yaşayan Borsa oldu. 

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com