Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Spekülatörlerin altının yükseliş beklentisine göre açtıkları pozisyon sayısı, merkez bankalarının düşük enflasyonla mücadele için harekete geçeceklerine yönelik işaretler ile 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece altına hedge olarak talep canlandı.

ABD hükümetinin açıkladığı veriye göre, net-uzun pozisyon, New York vadelileri ve opsiyonlarında üst üste 3. haftada da yükseliş göstererek Temmuz ayından bu yana en uzun süreli genişlemeyi kaydetti. Kısa pozisyonlar 14 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Vadeliler, 7 Kasım’da 4 yılın en düşük seviyesini görmesinden bu yana yüzde 5.3 toparlandı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, geçtiğimiz hafta politika yapıcıların düşük enflasyona uzun bir süre tolerans göstermeyeceklerini belirtirken, yetkililer varlık alımlarını artırmayı değerlendiriyor. Çin ekonomik büyümeyi desteklemek için faiz oranlarını düşürürken, Japonya teşvik programını genişletti.

U.S. Global Investors baş yatırımcısı Frank Holmes, “Fiyatlar, bu borcun parasallaşmasının büyüklüğü dolayısıyla tekrar yükselişe geçmek zorunda. Bunu nasıl çözersiniz? Altın bir garanti olarak görülmeli” dedi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre net uzun pozisyon, yüzde 20 yükselerek 2 Aralık’ta biten haftada 79,497’e ulaştı ve 26 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Varlıklar üç hafta içersinde iki kattan fazla yükseldi.