GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, koalisyonunu meclisin alt kanadının üçte ikisinden fazlasını elinde tutacak şekilde genişletmeye hazırlanıyor. Bu oran Abe'nin ülkeyi deflasyondan kurtarmak için planladığı ekonomik programları uygulamasına olanak sağlayacak. 

Abe liderliğindeki Liberal Demokrat Parti'nin 12 Aralık'ta yayımlanan son medya anketlerine göre 475 koltuklu alt mecliste 300 koltuğu elde etmesi ve daha önceki 294 koltuğu aşması bekleniyor. Koalisyon partneri Komeito ile birleşince, Abe'nin 317'nin üzerinde koltuğua sahip olarak çok büyük bir çoğunluğu ele geçireceği ve alınan kararlarda daha etkin olacağı düşünülüyor.

104 milyon Japonya vatandaşının oy verme hakkına sahip olduğu seçimler Tokyo saati ile sabah saat 07:00'de başlarken, 20:00'de sona erecek ve medya seçim çıkışı anketlerine göre sonuçları yayımlamaya başlayacak. Seçimlere katılım bir önceki seçime göre düşük olurken, kar yağışının bu durumda etkili olduğu bildiriliyor. 

60 yaşındaki Abe, seçim kampanyasında yeni zayıflatmaya ve hisse fiyatlarını artırmaya yönelik Aralık 2012'den bu yana sürdürdüğü ekonomik politikaları devam ettirme vaatlerine odaklandı. Japonya'da ekonominin üçüncü çeyrekte resesyona girmesi, politikaların fayda sağlamadığına yönelik son sinyal olarak görülmüştü. Abe sağlam bir zaferle dört yıl daha kazanarak ekonominin iyiye gitmesine yönelik iyi bir imkana sahip olabilir. 

(13:00'te güncellendi)

Advertisement