Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:53'te güncellendi)

Rublenin rekor düşük seviyeye gerilemesi ve petrol fiyatlarındaki kayıpların sürmesinin güvenli liman talebini artırmasının ardından, ABD Hazine tahvilleri ile yen yükseldi. ABD hisseleri, Merkez Bankası Fed’in iki günlük toplantısının başlaması ile, dalgalı seyretti.

Standard &  Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 13:55’te yüzde 0.3 yükseldi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 0.3 değer kaybetti. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.4 geri çekildi. Gelişen piyasa hisseleri yüzde 1.2 düştü. 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizi 5 baz puanlık düşüşle yüzde 2.06 oldu. Ruble dolar karşısında ilk kez 70 seviyesini gördü.

Düşen petrol fiyatları enflasyonu yavaşlatırken, Rusya'daki finansal çalkantı güvenli liman talebini artırdı. İngiltere Merkez Bankası (BOE), “Küresel ekonomik görünüm Haziran ayından bu yana zayıfladı ve İngiltere’nin finansal istikrarına artan bir tehdit oluşturur hale geldi” açıklamasında bulundu. Çin’in imalat sanayi göstergesi 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hindistan’dan Suudi Arabistan ve Rusya’ya hisse senedi piyasaları, Fed’in iki günlük toplantısının başlaması öncesinde düşüş gösterdi. Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya gitmenin tarihini değerlendirmesi bekleniyor. Rusya Merkez Bankası rubleyi desteklemek için gösterge faiz oranını 6.5 yüzde puan artırdı.

Frankfurt’taki Commerzbank AG analistlerinden Carsten Fritsch, “Petrolden gelen kötü etki diğer piyasalara yayılıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün sona ereceğine yönelik bir işaret yok ve bu durum diğer emtia ve hisse senedi piyasalarını etkiliyor” dedi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından Çin için hazırlanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) daralma sinyali verdi. Rusya Merkez Bankası, gösterge faiz oranını 6.5 yüzde puan artırdı. Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya resesyona yaklaşırken, ruble rekor düşük seviyelerde seyrediyor.

Seul’daki Hyundai Futures Corp. emtia analistlerinden Will Yun, “Çin PMI’ının 50 seviyesinin altına gerilemesi kötü ve daha kötülerin geleceği sinyali veriyor. Bu durum Çin hükümetinin teşvik kullanmasına daha fazla sebep sağlıyor” dedi.

(21:53'te güncellendi)