Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:10’da güncellendi)

Ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi düşürme konusundaki isteksizliğinin küresel düzeydeki arz fazlasını artıracağına ilişkin endişeler nedeniyle dördüncü haftalık kaybını genişletti.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, Petrol İhrac Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) dışındaki üreticilerin işbirliğinden yoksun olmalarının petrol fiyatlarındaki düşüşlere ve küresel arz fazlasına neden olduğunu belirtti.  Irak Petrol Bakanı Adel Abdul Mahdi, üretimi 2015’te artırmayı planladıklarını belirtti. Volatilite 3 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde seyretmeye devam ediyor.

New York’taki Tyche Capital Advisors emtia fonu yöneticisi Tarık Zahir “Temelde hiçbir şey değişmedi. Suudiler üretimi kesmeyeceklerini söylüyolarlardı. Yüksek volatilite ile birlikte yoğun işlemler göreceğiz” dedi.

Petrol, OPEC’in 27 Kasım’daki toplantıda üretim hedefini sabit tutma kararı almasından bu yana yüzde 21 geriledi. Fiyatlardaki düşüş Rus rublesinden Norveç kronuna birçok para biriminde düşüşlere yol açtı.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.10 dolar düşerek New York saati ile 13:05’te varil başına 60.28 dolar oldu. Kontrat 19 Aralık’ta yüzde 3.6 artış gösterdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas türü ham petrol (WTI) arasındaki fark 4.82 dolar seviyesinde. Fiyatlar bu yıl yüzde 45 geriledi ve 2008’den bu yana en büyük düşüşe hazırlanıyor.

Şubat vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.73 dolar gerileyerek varil başına 55.40 dolardan alıcı buldu. Ocak vadeli kontratın vadesi, 2.41 dolar yükselerek 56.52 dolara gelmesinin ardından 19 Aralık’ta doldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 43 aşağıda seyrediyor

(21:10’da güncellendi)