Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:07'de güncellendi)

Rusya hükümeti ve merkez bankasının rubleyi korumak ve bankaları desteklemek için bir takım tedbirler alacaklarını açıklamalarının ardından, Rusya'nın Döviz rezervleri 6 yılın en büyük kaybını yaşayarak geçen hafta 15.7 milyar azaldı.

Merkez bankası verilerine göre stokların değeri 19 Kasım'da sona eren haftada 398.9 milyar dolara gerileyerek, Ocak 2009'dan bu yana en ciddi düşüşü kaydetti ve bu yılın en yüksek seviyesinden yüzde 22 aşağı indi. Rezervler bu dönemden önceki 7 günde 1.6 milyar dolar azalmıştı.

Rusya MB Başkanı Elvira Nabiullina önderliğindeki politika yapıcılar, 1998'deki iflastan bu yana rublede görülen en sert değer kayıplarını önlemek için mücadele ediyor. Rusya ekonomisi gerileyen petrol fiyatları ve Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve Avrupa tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle resesyona yaklaşırken, yetkililer faiz artışı ve dolar talebini azaltmak gibi adımlar attı. Rusya kura müdahale adına 4.8 milyar dolar satarken 19 Aralık'ta sona eren haftada 9.8 milyar dolarlık döviz reposu anlaşması yaptı.

Ruble dolar karşısında geçtiğimiz 3 aylık süreçte yüzde 27 değer kaybı yaşadı. Rus para birimi bu performansı ile Bloomberg'ün takip ettiği kurlar arasında son sırada yer aldı. Kur 16 Aralık'ta 80'i aşarak rekor düşük seviyeye gerilemişti.

Ruble dolar karşısında bugün yüzde 0.3 yükselerek, Moskova saati ile 16:03'te 53.30 oldu ve son 5 gündeki kazancını yüzde 15'e kadar çıkardı.

(16:07'de güncellendi)