Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, para piyasası oranlarının düşmesi ve hükümetin ekonomiyi desteklemek için ek önlemler alacağı spekülasyonlarının artmasının ardından yükselişi ikinci güne taşıdı. Hisse senetlerindeki ralli gösterge endeksin haftalık kaybı silmesini sağladı.

Finans şirketleri yükselişlere öncülük etti. Bank of Communications Co. and China Life Insurance Co. yüzde 3’ten fazla prim yaptı. Çin’in en büyük aracılık şirketleri Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co. en az yüzde 6.3 değer kazandı. Sany Heavy Industry Co., hükümetin makine ihracatlarını artırma taahhüdü vermesini,n ardından Ocak 2009’dan bu yana en büyük iki günlük ralliyi gerçekleştirdi.

Şanghay Bileşik Endeksi, dün yüzde 3.4 artış göstermesinin ardından yüzde 1.8 yükselerek yerel saat ile 13:12’de 3,128.50 puana geldi. Çin, konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre, bankaların bazı mevduatlar için ayırması gereken zorunlu karşılığı geçici olarak kaldırmayı planlıyor. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’in söz konusu girişimi, ülke ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte kredileri destekleme çabalarına işaret ediyor.

Şanghay endeksi, faiz oranlarındaki indirimin ardından merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için para politikasını genişleteceği spekülasyonları ile bu yıl yüzde 48 yükseliş sağladı. Bloomberg’in derlediği verilere göre endeks 12 aylık tahmini gelirlerin 11.6 katı işlem görerek 3 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. CSI 300 Endeksi bugün yüzde 2 yükseldi. Hong Kong hisse senedi piyasası dün Noel tatili dolayısıyla kapalıydı ve bugün de kapalı olacak.