Çinli siber hırsızların gözdesi Japon bankaları
Japon banka hesaplarına yapılan siber saldırıların büyük çoğunluğu Çinli suç örgütleri tarafından gerçekleştiriliyor
Siber hırsızlar rekor düzeyde Japon banka hesaplarını hedef alıyorlar. Japon polisine göre de bu durumun en önemli sorumlusu Çinli suç örgütleri. Japonya Polis Teşkilatı'na göre hırsızlar Mitsubishi Financial Group ve Sumitomo Mitsui'nin de aralarında bulunduğu bankaların hesaplarından, 2014'te 1.84 milyar yen (16 milyon dolar) çaldı ve bu rakam 2013'teki 1.41 milyar yeni aşmış durumda.
Aynı dönemdeki hırsızlıklara ilişkin tutuklanan 133 kişinin 83'ü, yani yüzde 62'si Çin vatandaşı ve bu sayı Japonların yarısı ediyor. Polis Teşkilatı'nın siber suç araştırmaları müdürü Arichika Eguchi ''Bu siber suç olaylarında derin bir Çin ilişkisi görüyoruz. Japon halkının serveti adeta Çin'e akıyor'' dedi.
Polise göre hırsızlar aşamalı bir yol izliyor. Çinli çeteler Japonların banka hesaplarına girmek için müşterilerin virüslü yazılımları açmalarını veya şifrelerini paylaşmalarını sağlıyorlar. Daha sonra parayı Japonya'daki farklı bir hesaba aktarıyorlar ve ATM'den parayı çekmesi için bir aracı kullanıyorlar. Aracılar parayı Japonya'daki ortaklarına gönderiyor ve onlar da Çin'e gönderilen ürünleri alıyorlar. Ürünler Çin'de satılırken, hasılatı çete liderleri topluyor.
Japonya'nın en büyük bankaları Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui ve Mizuho Financial Group'un sözcülerine göre, bankalar müşterilerini artan çevrimiçi hırsızlık olaylarına karşı uyarıyor ve mağdur olanların durumunu ayrı ayrı inceleyerek gerekli ödemeyi yapıyorlar. Kyushu Institute of Technology'de yapay zeka alanında çalışan öğretim üyesi Hiroshi Koide, Japonya'nın Çin'e yakınlığı ve hacker saldırılarına karşı tecrübesizliğinin, ülkeyi kolay bir hedef haline getirdiğini düşünüyor. Koide ''Japonya'da halk ve şirketler bilgisayar güvenliği konusunda fazla bilgili değil. Japonya'nın önemli varlıkları da hırsızların ciddi kar etmesini sağlıyor'' diye konuştu.
Bank of Tokyo-Mitsubishi'nin internet sitesini ziyaret eden müşteriler, bankadan geldiği sanılan e-postalara karşılık şifrelerini göndermemeleri gerektiğini belirten kırmızı ve sarı uyarılarla karşılaşıyor. Sitede ayrıca bilgisayar virüslerine ilişkin uyarılar ve koruyucu programlar için tavsiyeler de yer alıyor. Japonya Bankacılık Derneği Başkanı Nobuyuki Hirano ''Bu adeta bir kedi fare oyunu gibi. Hırsızlar her zaman savunmalarımızın bir adım önünde yer almayı başarabiliyor'' dedi.