Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in sanayi karı 2 yılın en sert düşüşünü kaydederek dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde yavaşlamanın derinleştiğine işaret etti ve ülke merkez bankası üzerinde parasal koşulların gevşetilmesi baskıları arttı

Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Çin’in sanayi işletmelerinin total karı Kasım ayında bir yıl önceye yüzde 4.2 geriledi. Veride Ekim ayında yüzde 2.1 düşüş, Eylül’de ise yüzde 0.4 yükseliş görülmüştü. Kasım ayında kaydedilen yüzde 4.2’lik düşüş, karların yüzde 6.2 gerilediği Ağustos 2012’den bu yana en büyük kayıp olarak kaydedildi.

Endüstriyel kapasite aşımı, üretici fiyatları deflasyonu ve emlak sektöründeki gerileme ile mücadele etmeye çalışan Çin 1990 yılından bu yana en yavaş yıllık ekonomik genişlemeyi kaydetmeye hazırlanıyor. Çin’in fabrika endeksi Aralık ayında 7 ayın en zayıf seviyesine geriledi. Kredilerin en geni kapsamlı göstergesi olan toplam finansmandaki artış  Kasım ayında beklentilerin altında kaldı. İthalat zayıf talep ile birlikte beklenmedik şekilde düşüş gösterdi.

Verilen bilgilere göre Çin’de ticari bankaların mevduat dışı finansal kurumlar için tuttukları tasarruflara karşılık olarak rezerv ayırma zorunluluğu olmayacak ve Çin’in söz konusu kararı, bankaların kredi-mevduat oranlarının hesaplanmasında yapılması planlanan değişikliklerin bir parçası. Rezerv zorunluluğunun kaldırılması, kredileri artırma ve ekonomiyi destekleme ihtiyacı içinde olan Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) bankacılık sektörüne yönelik genel bir zorunlu karşılık oranı indirimi yerine geçen bir başka girişim olarak görülüyor. Geniş kapsamlı bir indirimin güçlü bir genişleme sinyali vererek hisse senedi piyasasında çalkantıya yola açabileceği endişesi taşıyan PBOC, geçtiğimiz dört ay içinde en az dört kez dikkatleri üzerine çekmeden ek likidite sağladı.