Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yabancı yatırımcılar, Japonya hisselerine 2013 yılında rekor miktarlarda likidite aktarmalarının ardından 2014 yılında varlıklarını çok az seviyede artırdılar. Nakit girişleri bu yıl yüzde 94 düşüş ile 898 milyar yene (7.5 milyar dolar) gerileyerek 2008’deki finansal krizden bu yana en düşüş yıllık miktarı kaydetmeye hazırlanıyor. Hisse senedi piyasasına giren yabancı yatırımların miktarı yalnız 2013 yılı Nisan ayında 2014 yılının tamamın yaklaşık üç katı kadar idi.

Bu veriler küresel yatırımcıların Abe ile ilgili hayal kırıklığına uğradıklarına ilişkin en açık tabloyu gözler önüne seriyor. Başbakan Shinzo Abe’nin Nisan ayında satış vergisini artırmasının ardından Japonya resesyona girmişti. Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. ve MV Financial’dan fon yöneticileri, Abe’nin yatırımcıları geri çekmek için kısa vadeli teşvikleri ilerisine geçmesi ve yapısal değişiklikleri gerçekleştirmeye başlaması gerektiğini belirtiyor.

Sumitomo Mitsui Trust piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, “Büyümenin parasal genişlemeye bağımlı olmadığı bir yapı görmeye ihtiyacımız var. Eğer büyüme değil ise en azından üretkenliğin artırılması için bir yol görmeliyiz. Şu an için böyle bir durum yok, hisse senetlerinin yükselmeye devam etmesi ve yabancıların hisselere ilgi göstermesi zor olacak” dedi.

Tokyo Menkul Değerler Borsası verilerine göre 19 Aralık itibarıyla sona eren dönemde Japonya dışından yatırımcılar tarafından ülke hisse senetlerine yönelik yapılan satın alımlar, geçtiğimiz seneki 15.1 trilyon yenlik miktarın 10’da birinden daha düşük seviyede.