Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Tüketici Güven Endeksi, aralıkta geçen aya göre yüzde 1,3 azaldı. Kasımda 68,7 olan endeks, aralıkta 67,7'ye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, aralıkta geçen aya göre yüzde 1,3 azalarak 67,7 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi geçen aya göre yüzde 0,3 arttı. Kasımda 88,6 olan endeks değeri aralıkta 88,8 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

Kasımda 90,5 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 1,4 artarak, aralıkta 91,8'e yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının geçen aya göre arttığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi geçen aya göre yüzde 4,9 azalarak, aralık ayında 67,3 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

Aynı döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 7 azaldı. Kasım ayında 24,7 olan endeks, aralık ayında 23 değerine geriledi. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin geçen aya göre azaldığını gösteriyor.

Aylık tüketici eğilim anketiyle, tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor. 

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması Tüketici Güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

AA