Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, doların 5 yılın zirvesine ulaşmasının ardından ve dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’den gelecek olan imalat sanayi verisi öncesinde 4 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor.

Bakır, dün Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yapmasının ardından yüzde 0.5 kadar geriledi. Dolar 10 önemli para birimi sepeti karşısında Mart 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Güçlenen dolar, dolar ile fiyatlanan emtianın yatırımcılar için çekiciliğini düşürüyor.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından Çin için hazırlanan satın alma yöneticileri endeksinin Aralık ayı sonuçları yarın açıklanacak. Açıklama öncesinde Bloomberg anketine katılan ekonomistler endeksin 49.5 seviyesinde geleceği tahmininde bulunuyor. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Tokyo’da bulunan Astmax Asset Management Inc. kıdemli fon yöneticilerinden Tetsu Emori, “İnsanlar çoğu oldukça negatif düşünüyor. Piyasa, Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için nasıl bir aksiyon alacağını izleyecek” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.2 düşerek Hong Kong saati ile 15:05’te ton başına 6,280 dolardan alıcı buldu. Kontrat ikinci aylık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 15 geriledi ve 2001’den bu yana ilk kez üst üste yıllık kayıp göstermeye hazırlanıyor.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.3 yükseliş ile pound başına 2.83 dolara gelirken, aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 0.6 artış kaydederek ton başına 45,290 yuandan (7,286 dolar) kapanış yaptı.

LME’de alüminyum yükselirken, çinko yatay seyretti. Nikel, kurşun ve kalay geriledi.