Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları küresel düzeyde arz fazlası yaşandığı dönemde, ABD ve OPEC üyelerinin pazar payı savaşında geri adım atmamaları üzerine,  2014'te 6 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. 

Ham petrol ve akaryakıt stoklarının rekor seviyelere ulaşması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Aralık'ta yedi ay üst üste kotasından fazla üretim yapmasının ardından, ABD gösterge petrolü yüzde 46 değer kaybederek 2014'ü 5 yılın en düşük seviyesinde tamamladı. Goldman Sachs petrol fiyatları için çok düşük bir 'yeni normal' beklentisi açıklarken, Barclays aşağı yönlü hareket riskinin sürdüğü tahmininde bulundu.

Petroldeki düşüş Rus rublesi ve Nijerya nairası gibi para birimlerinde ciddi değer kaybına yol açarken, Venezuela ve Ekvator gibi üretici ülkelerin bütçelerine sert darbe vurdu. Bu durum aynı zamanda Çin'in acik durum ham petrol rezervlerini artırdı ve Hindistan ile Endonezya'daki yakıt yardımlarının azalmasına neden oldu.

New York'taki LPS Partners enerji bölüm başkanı Michael Hiley ''Yılın en önemli gelişmesi Kuzey Amerika'daki üretim artışı oldu. Sonunda arzdaki artışın talebi geride bıraktığını gördük. Bu durum Rusya, İran ve Venezuela gibi ekonomiler için oldukça olumsuz sonuçlar doğurdu. Ancak bu uzun vadede dünya ekonomisi için olumlu'' dedi.