Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan hükümeti, şirketlerin arazi satın alımı yapmasını kolaylaştıran bir kararname çıkararak imalat sanayine ve ekonomik büyümeye engel teşkil eden yasayı kaldırdı.

Başbakan Narendra Modi yönetimi, kırsal alanlarda altyapı gelişimini desteklemeyi amaçlayan kararnameyi dün yürürlüğe koydu. Yeni yasa endüstriyel koridorlar dahil olmak üzere en az beş arsa istimlak kategorisini muaf tutuyor. Endüstriyel koridorlar için potansiyel satıcıların en az yüzde 70’ının onayı gerekiyor. PRS Legislative Research’e göre yasanın kalıcı hale gelebilmesi için parlamento tarafından bir sonraki toplantıda onaylanması gerekiyor.

Bombay’da bulunan Crisil Ltd. baş ekonomisti Dharmakirti Joshi, “Yasa yatırımcılar için daha fazla açıklık sunuyor. Arsa istimlâk kanunu ile ilgili en önemli sıkıntı noktalarından biri belirsizlik idi. Yatırımcılar işletmelerin başarılı olabilmesi için netlik talep ediyor. Kimse mevzuata ilişkin risk almak istemez” diye konuştu.

Alınan önlem, Asya’nın en büyük üçüncü ekonomisinde büyümeyi desteklemeyi amaçlıyor. Hindistan 10 yılın en düşük hızına yakın seviyelerde bir büyüme gösterirken, Modi söz konusu yasa ile ülkeyi kentlileştirmeyi hedefliyor.