Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin önde gelen bankacılık gruplarından Goldman Sachs Group Inc.'in 2013 yılında, İngiltere'deki üst düzey bankacılarına verdiği maaş ve primden oluşan ücret paketinin ortalama değeri 4.72 milyon dolar oldu.

Goldman Sachs bankacılarının aldığı ücretler, rakip Amerikan bankalarının İngiltere'de çalışan üst düzey bankacılarına verdiği paranın yaklaşık iki katı oldu. Goldman Sachs'ın 121 üst düzey çalışanı 106.3 milyon dolar nakit prim ve 377.4 milyon dolar değerinde hisse senedi aldı.

Bankanın mevzuat gereği İngiltere'deki faaliyetlerini bildirdiği raporuna göre, bu çalışanların 2013 yılındaki maaşlarının toplamı 87.3 milyon dolardı. Ücret paketlerinin üçte ikisinden fazlasını yatırım bankası çalışanları aldı.

Bank of America'nın raporuna göre, İngiltere'deki üst düzey bankacılarının 2013 yılı ortalama ücret paketi ise 2.54 milyon dolardı. Bu rakam, Morgan Stanley'de 2.39 milyon dolar, JPMorgan Chase'de 2.37 milyon dolar ve Citigroup'ta 2.13 milyon dolardı.

Avrupa Birliği kurallarına göre bankacılara verilen primler, sabit ücretlerinin iki katını geçemiyor. Açıklanan rakamlara göre beş büyük amerikan bankasından yalnızca Citigroup 2013 yılında bu kurala uymuş görünüyor.

Birçok politikacı ve düzenleyici kuruluşların yöneticileri, bankaların prim uygulamalarının daha fazla risk almayı teşvik ettiğini, bunun da 2008'deki finansal krize yol açan etkenler arasında olduğunu savunmuştu.